Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Államálom

2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Követelj mindig teli serleget! – inti az öreg királyi koponyalékelő a fiatal szobrászt Mika Waltari Szinuhe című művében. Nem lehet csak félig elmenni az úton, majd megállni. Nem lehet kicsit kitenni a lelkedet a munkában, a futballpályán vagy a szerelemben. Vagy előremész mindhalálig, vagy elbuksz. Az öreg koponyalékelő szavait láthatjuk élőben működni Rámalláhban. Néhány nap múlva a palesztinok nem ajánlást fognak beadni az ENSZ-nek, amelyben valami módon megemlítik, hogy a palesztinok voltaképp egy államot alkotnak, hanem egyenesen a Biztonsági Tanácstól követelik, ismerje el országukat mint a világszervezet teljes jogú tagját.
Persze ami a munkában, a futballpályán vagy a szerelemben követendő, egy állam esetében akár botorság is lehet. Nyilván nem rohannának fejjel a falnak Mahmúd Abbászék sem, ha nem lenne a fal előtt egy kicsi ösvényük, amelyen elkerülhetik a koponyatörést. Ha ugyanis a BT bármely állandó tagja vétózna, a palesztinok még mindig szavazásra bocsáthatják kérelmüket a közgyűlésben, ahol nincs vétó, és elegendő a tagság felének igen szavazata a nem kötelező érvényű határozat meghozásához. Sokkal kevesebbet ér, mint a teljes jogú tagság, de a palesztin képviselet jól érzi, most van itt a történelmi pillanat, amikor karnyújtásnyira kerültek az államiságtól, s ügyes politizálással meg is ragadhatják a lehetőséget. A mostani Közel-Kelet stratégiai képe már nem ugyanolyan, mint tavaly ilyenkor volt. Izrael szövetségese volt Törökország, Jordánia és Egyiptom, régi, ismert ellensége a Basár/Háfez el-Aszad vezette Szíria, ütközőzónaként működött Libanon, ahol a déli részt a Hezbollah, Irán kinyújtott keze tartja szorításában. Ez a status quo fenntartható volt évtizedekig. Ma már nincs megbízható Egyiptom, Szíria ismert ellenségként még tartja magát, de legalábbis kérdéses, mi lesz ott a jövőben, Törökország szövetségesből szinte háborús ellenféllé változott, Jordánia uralkodója pedig hiába tesz meg mindent a békéért, Izrael nem hisz neki. A legsúlyosabb gondot a zsidó államnak az okozza, hogy nem tudja százszázalékosan a háta mögött az Egyesült Államokat, annak ellenére, hogy nem lehet kérdéses, Barack Obama ugyanúgy Tel-Aviv segítségére siet, mint minden elődje. Csakhogy a bizalom az elnök iránt meghalt, mikor bejelentette, tenni akar a palesztin állam létrehozásáért, s a jelenlegi – azaz akkori – status quo nem fenntartható.
Mától szeptember 23-ig talán egy percet sem fognak aludni az izraeli és a palesztin döntéshozók, hanem diplomáciai sürgönyöket fogalmaznak, tárgyalnak a BT-tagokkal, titkosszolgálati jelentések felett vacsoráznak, és kémekkel söröznek. Izrael államnak nem érdeke a palesztin függetlenség elismerése, a félmillió odavándorolt izraeli telepes visszavonása a ’67-es határok mögé, de már nincs abban a helyzetben, hogy fityiszt mutasson egykori szövetségeseinek. A helyzet nagyon is törékeny, Egyiptom katonai diktatúrája arra fordulhat, amerre a nép akarja – hiszen Mubarak után nem érdemes szítani a kedélyeket –, Törökország pedig konkrétan hadihajókkal fenyegetőzik. Amerikának pedig az az érdeke, hogy ne omoljon össze semmi a térségben, ha már kellenek gonoszok, legalább ismerjük őket.
A palesztin állam létjogosultságához nem fér kétség, már réges-régen meg kellett volna tenni ezt a lépést. A Közel-Kelet logikáját ismerve sokkal valószínűbb, hogy nem sikerül megragadni a történelmi esélyt, a szavazásból vétó lesz, a közgyűlési igenből pedig jogászcsemege. De biztosan változni fog a helyzet, hiszen a palesztinok teli serleget követeltek maguknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.