Andrassew sem tiltakozik Kertész miatt

Nagyon sok mindenben nem ért egyet Kertész Ákossal, de lapunknak nyilatkozva nem határolódott el tőle magyargyűlölő mondatai miatt kollégája, Andrassew Iván. Hankiss Ágnes fideszes EP-képviselő szerint ellentmondásos, hogy épp egy zsidó származású ember minősít kollektív bűnösnek egy népet, az LMP-s Schiffer András szégyenletesnek és igaztalannak nevezte az Amerikai Népszavában megjelenteket.<br />

2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tamás Gáspár Miklós filozófushoz hasonlóan nem határolódik el Kertész Ákostól Andrassew Iván sem, aki szintén rendszeresen ír publicisztikákat a szélsőséges Amerikai Népszavába. Az uszító lap további ismertebb újságírói – például Vásárhelyi Mária vagy Para-Kovács Imre – egyelőre nem nyilatkoztak a botrányról.
Amint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a Kossuth-díjas Kertész Ákos azt írta: „A magyar genetikusan alattvaló. (…) A magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret-furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni”.

*

Kertész úgy folytatja: „se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire. (…) Ma már a második világháború borzalmaiért, a Holocaustért egyedül a magyar a felelős, mert a magyar nép az (a német néppel ellentétben), amelyik se be nem vallotta, meg nem gyónta a bűneit, se töredelmes bűnbánatot nem tanúsított, se meg nem fogadta, hogy soha többé, se bűnbocsánatért nem esdekelt. Így aztán nem is kapott soha föloldozást!”
Andrassew Iván, aki amellett, hogy ír az Amerikai Népszavának, a hazai Népszava egyik szerkesztője is, lapunknak küldött válaszlevelében úgy fogalmazott: „nagyon sok mindenben nem értek egyet Kertész Ákossal, de mint szerkesztő, a nem amerikai Népszavában akkor is közlöm az írásait, ha egy szavával sem értek egyet. (…) A kifogásolt írás hangnemével sem értek egyet teljes mértékben, de mivel én nem vagyok zsidó, nem éltem át azt, amit ő.” A okokról és az eredményről szólva leszögezte: „Sebeket kapunk és sebeket ejtünk. Ezeket el kell viselni, túl kell élni.” Andrassew az Amerikai Népszava szintén sokszor útszéli hangot használó főszerkesztőjét, Bartus Lászlót sem kritizálta. A Magyarországot és a magyar állampolgárokat sorozatosan primitívként említő Bartusról azért nem tett egyetlen említést sem, mert szerinte bátor újságíró. A főszerkesztő írásait olvasva azonban az általunk megkérdezett írástudók többségének nem a bátor jelző jut eszébe róla. Bartus a botrányt összegző cikkében rajong Kertész szövegéért, s így fogalmaz: „Csodálatos mondatok, iskolában kellene tanítani.”
Bár Kertésztől Tamás Gáspár Miklós sem határolódott el, ő azonban – mint megírtuk – viszonylag éles kritikával illette kollégáját.
Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke lapunknak úgy nyilatkozott: ez nem véleménynyilvánítás volt, hanem gyalázkodás. Ennek ellenére úgy látja, nem büntetőjogilag, hanem erkölcsileg kellene elítélni az írót. – Ha valaki ennyire meggyalázza a saját nemzetét, az miért tartja meg a magyar állampolgárságát, és miért fogadta el a legmagasabb állami kitüntetéseket? – tette fel a kérdést. Völgyesi Miklós szerint meg kellene fontolni Kertész kitüntetéseinek a visszavonását. (Ez utóbbit már a Jobbik is fölvetette.) A volt büntetőbíró úgy vélte: ha ez a nemzet elleni gyalázkodás következmények nélkül marad, az alátámasztaná, amit Kertész a „művében” leírt.
Hankiss Ágnes író, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Magyar Hírlapnak azt mondta: bár a maga durvaságában elképesztő Kertész írása, a magyar uniós elnökség tapasztalatait látva nincs benne semmi meglepő. „Az a kör, amely az elmúlt években Gyurcsány Ferenc szűk körének volt tekinthető, húsz éve folytat rágalomhadjáratot.
Schiffer András ügyvéd, jogvédő, az LMP frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek nyilatkozva megmagyarázhatatlannak, szégyenletesnek és igaztalannak minősítette Kertész írását. Szerinte nem nevezhető baloldalinak az, aki a saját nemzeti közösségét megtagadja. Úgy vélte: a cikk a magyar emberek önérzetét sérti, és csak a beteges sztereotípiák igazolására jó. Ugyanakkor hozzátette: bármenynyire is menthetetlenek a leírt szavak, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Kertész Ákos maga is elszenvedője volt a vészkorszaknak. Ezért Schiffer András azt kérte a demokratikus pártoktól és közéleti szereplőktől, hogy ne sétáljanak be a „szélsőjobboldal utcájába”, és kezeljék méltányosan az ügyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.