Bocsánatkérést vár a VEKE az Alstomtól

2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bocsánatot kellene kérnie a magyar hatóságoktól az Alstomnak a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint, amiért a típusengedély elutasításakor alaptalanul kritizálták a hazai szabályozást. Ugyanis csütörtökön egy olyan közleményt adtak ki a BKV-val közösen, amelyben arról számoltak be, hogy változtattak a 2-es metróvonalra szánt szerelvények fékrendszerén, és „biztosították az üzemi fék üzemképességét áramszünet esetén is”, illetve „változtattak a főfék fölérendeltségén”. Dorner Lajos, a VEKE elnöke lapunknak úgy nyilatkozott: ezzel gyakorlatilag elismerték, hogy a vonat előzőleg nem volt fékezhető bizonyos esetekben, tehát „életveszélyes bóvlit akartak ránk sózni”. Ugyanakkor az Alstom korábban az „elavult magyar szabályokat és szakembereket” okolta a típusengedély elutasításáért – emlékeztetett a civil szervezet elnöke. Dorner szerint a Nemzeti Közlekedési Hatóság három alapvető változtatást vár el az Alstom-kocsik fékrendszerében, és ezek közül csak egyet akarnak átépítéssel rendezni, a másik kettőt tanúsítványokkal „papíroznák le”. A VEKE szerint még a BKV sem tudja, pontosan mi az, amiben az Alstom változtatna, és ezzel a közlekedési vállalat majd csak háromszáz nap múlva szembesül, ha egyáltalán a hatóság megadja az engedélyt.
Dorner Lajos kiemelte: ők továbbra is Tarlós István főpolgármester korábbi álláspontjával értenek egyet, amely nyomán szerződést bontottak a francia céggel. Hozzátette: feltűnő és egyben elgondolkodtató, hogy a fővárosi MSZP politikusai mennyire meg vannak elégedve az új Alstom-szerződéssel. Szerinte a francia cég újra zsarolóhelyzetbe került, hiszen ha most sem kapja meg a típusengedélyt a 4-es metró szerelvényeire, elúszhat az uniós támogatás. A VEKE szerint új tender kiírása lenne a megoldás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.