Chávez a bankokat is államosítaná

Hugo Chávez venezuelai elnök tegnap újabb figyelmeztetést intézett a bankokhoz, hogy ha nem tartják be a törvényeket, akkor ők is az államosítás sorsára jutnak. A következő kubai kemoterápiás kezelésre készülő Chávez a múlt héten azt is közölte, hogy hazahozatja az egyesült államokbeli és európai bankokban tartott teljes venezuelai deviza- és aranykészletet is.

2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Chávez azért fenyegette meg ismét a bankokat az államosítással, mert szerinte „nem lelkesednek” a mezőgazdasági termelést támogató állami tervekért. Tudomása szerint majdnem akkora a bankok betétállománya, mint amennyi az ország éves költségvetése. A múlt heti elnöki rendelet után a parlament el is fogadta az aranybányászat- és kitermelés államosításáról szóló törvényt. A hírek szerint 17 ezer 12,5 kilós aranyrúd már Venezuelába tart, és darabjuk az aznapi árfolyamon 731 403 dollárt ért.
Chávez a hét elején bejelentette, hogy megint készül Kubába a harmadik kemoterápiás kezelésre. Ennek kapcsán a múlt héten Juan Manuel Santos kolumbiai elnök nem kis meglepetésre közölte, hogy venezuelai kollégája a szomszéd ország politikai stabilitásának záloga. A baloldalisággal egyáltalán nem vádolható legnagyobb kolumbiai lap, az El Tiempo pedig megállapította, hogy Chávez hatalmát legfeljebb rákbetegsége ingathatja meg.
A kezelések miatt most haj nélküli venezuelai államfő ismét nagy lendülettel vetette bele magát a munkába, és tegnap többek között fogadta az orosz külügyminisztert, Szergej Lavrovot is. Nicolas Maduro venezuelai külügyminiszter nem volt hajlandó válaszolni az újságírók azon kérdésére, hogy Kadhafi esetleg Venezuelában kaphat menedéket. De elnöke egyértelművé tette, hogy kitart a líbiai vezető mellett, mert nem hajlandó elismerni a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot. A BBC helyi tudósítója szerint a líbiai események újra megerősítették a dél-amerikai országban uralkodó végletes politikai megosztottságot a lakosság körében. Elemzők pedig levonták a következtetést, hogy az ezredes kiesésével Venezuela veszített egy kitartó szövetségest az olajexportáló országok szervezetén, az OPEC-en belül. Több spanyol lap ebből a szempontból érdekes elemzéseket közölt a líbiai olajtermelés felosztásáról. Két európai olajcég, a francia Total és az olasz ENI ugyanis elsőbbséget élvez a líbiai olajkitermelés felosztásában, ha sikerül teljesen felszámolni Kadhafi rendszerét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.