Drágul a sivatag hajója

Királyi rendelettel 400 ezer rijálra (22 millió forint) emelték a gyilkosság után fizetendő vérdíj alsó határát Szaúd-Arábiában. A konzervatív királyságban pénzzel ki lehet engesztelni az áldozatok családját, ám a tevék árának emelkedése miatt a gyilkosoknak mostantól mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk.

2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábiában nincs lefektetett törvénykönyv, sem a büntetőügyekre, sem a polgári ügyekre, az élet minden területén a saríja, azaz az iszlám törvénykezés működik. Ennek alapja a Korán, valamint a hádisz, Mohamed próféta életéről szóló kanonizált történetgyűjtemény. A szent könyv szerint a meggyilkolt személy családját a gyilkos 100 tevével kell hogy kiengesztelje. Bár manapság kevés szaúdi tud bármit is kezdeni ennyi tevével, a Koránt átírni nem lehet, ha abban teve áll, akkor azt Szaúd-Arábiában komolyan veszik. Ha pedig a tevék ára emelkedik, úgy a vérdíjnak, a dijjának is emelkednie kell, amelyre egyébként 29 éve nem volt példa. 40 évvel ezelőtt a dijja 27 ezer rijál volt, ezt emelték fel hat évvel később 45 ezerre, majd később 110 ezerre. Fontos megjegyezni, hogy a nők meggyilkolása esetén a vérdíj felét kell kifizetni, a nem mozlimok pedig csak a negyedét érik az igazhitűeknek.
A dijja rendszere egyszerű, gyilkosság esetén az áldozat családja úgy dönthet, megmenti az elkövetőt a bitótól bizonyos összegért cserébe. Az emberi élet védelme nagyon régi hagyomány az iszlámban és a sivatagban egyaránt, ezért alakult ki a másutt nem használt rendszer. A szaúdi lapokban rendszeresen olvashatók szívszorító történetek, amikor a gyilkost konkrétan a vesztőhelyről hívják vissza, mert az utolsó pillanatban az áldozat családja mégis megbocsátott. Olyan furcsaságok is megesnek a sivatagi királyságban, hogy egyes törzsek belső torzsalkodásaikat a vérdíj kikalkulálásával oldják meg. A nagy hatalmú törzsek között sokszor igen bonyolult és véres csatározások vannak, amikor a fiatal tagok egymás ellen fenekednek, s évekkel később már a szemben álló törzsek számos tagját gyászolják. Ha valóban komoly családok és törzsek egyeznek ki végül egy bizonyos öszszegben, az újságok is beszámolnak a kibékülésről, a törzsek vezetői pedig mosolyogva csapnak egymás tenyerébe. Ebben az esetben persze már nem néhány tevéről van szó, hanem súlyos dollármilliókról, egész tevecsordákról. Egy Rijád közeli törzs néhány éve 11 millió dollárért bocsátott meg a gyilkosnak.
A dijjának ugyanis nincs felső határa, az állam csak annyit tud tenni, hogy az áldozatok családját arra kérik, Isten iránti szeretetből ne semmizzék ki a gyilkos hozzátartozóit. A legtöbbször ugyanis ez történik. Néhány évvel ezelőtt egy 18 éves fiatalember futball közben összeveszett ellenfelével, és leszúrta. Az áldozat szülei 2 millió dollárt (417 millió forint) követeltek, majd a kormány engesztelő testületének kérésére 1,2 millióra csökkentették a vérdíjat, amelyet a gyilkos hozzátartozói még mindig nem tudnak kifizetni. Abdullah király maga is többször felszólalt, hogy mindenki legyen irgalmas, és ne az anyagi haszonszerzésre koncentráljon, amikor megállapítja a vérdíj összegét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.