Egyiptom is beszáll

2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több izraeli állampolgárt tartóztattak fel a török hatóságok az isztambuli reptéren, és csak hosszas kikérdezés és vizsgálódás után engedték őket útjukra. Az eset a török és az izraeli hatóságok szerint egyáltalán nem új keletű, évek óta gyakorlat a másik állam polgárainak esetenként megalázó átvizsgálása. A török külügyminisztérium szerint a Ben Gurion reptéren a törököket rendszeresen alsóruhára vetkőztetik, elkülönítik a többi utastól, mint az történt vasárnap este is. Az isztambuli repülőtéren hétfőn reggel panaszkodtak a bánásmódra az izraeliek, ezt követően kért magyarázatot az izraeli külügyminisztérium.
A kínos ügy néhány nappal azután történt, hogy a török–izraeli kapcsolatok mélypontra kerültek. A Mavi Marmara nevű flottilla elleni támadásért Izrael továbbra sem hajlandó bocsánatot kérni, Ankara ezért kiutasította az izraeli diplomatákat az országból. A helyzetet bonyolíthatja, hogy Recep Tayyip Erdogan török kormányfő a héten Kairóba látogat, ahol várhatóan stratégiai megállapodást köt a hadsereg által vezetett átmeneti kormánnyal. Erdogan az előzetes tervek szerint szeptember 13. környékén Egyiptomból a Gázai övezetbe is átlép, ahol a Hamász iszlamista mozgalom uralkodik.
Egyiptom várhatóan nem fogja Ankarához hasonlóan kiutasítani az izraeli nagykövetet, ám az as-Sark al-Auszatnak nyilatkozó egyiptomi tisztviselő elmondta, hazája is vizsgálja a segélyhajó esetét, s az eredményektől függ a diplomáciai lépések sora. Egyiptomban mindenesetre fallal vették körül azt az épületet, amelyben az izraeli nagykövetség működik, de hivatalos magyarázat szerint az intézkedés célja nem a diplomáciai képviselet, hanem az épület többi szintjén lakók védelme.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.