Elkészült az országvédelmi akcióterv

A képlet egyszerű: tartani kell az irányt, de növelni kell a tempót – mondta Orbán Viktor napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján. A miniszterelnök bejelentette, hogy a gyorsítás érdekében egy hat területet érintő országvédelmi tervet készítettek. A kormány többek között rábólintott a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének lehetőségére.

Szilágyi Richárd
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor tegnapi felszólalásában ismertette azt az országvédelmi tervet, amely az euróválság magyarországi hatásainak kivédéséről hozott intézkedéseket tartalmazza. A kormányfő elsőként közölte, hogy zéró toleranciát hirdetnek és hajtóvadászatot indítanak az uzsorások ellen. A hatékonyabb fellépés érdekében módosítják a büntető törvénykönyvet, és kezdeményezik, hogy harmincszázalékos teljes hiteldíjmutató (thm) felett ne lehessen hitelt nyújtani. Az elképzelések szerint törvényben állítanak korlátot a kölcsönszerződések magas kamatai elé. Mindezek mellett csökkentik a készpénzalapú segélyek arányát, míg a természetbeni segélyekét növelik.
A miniszterelnök a magas rezsiköltségek miatt azt javasolta, hogy vezessék be a központi ármegállapítást a szemét-, a víz- és a csatornadíjak esetében is. Ezt azzal indokolta, hogy miközben a privatizált közműcégek óriási extraprofitot tesznek zsebre, addig az állam szerepe meggyengült ezen a területen.
Az akcióterv harmadik pontja alapján kidolgozzák azt a kétharmados többséget igénylő stabilitási törvényt, amely a nyugdíjrendszer, az egészségügyi kassza, az adórendszer és az önkormányzatok összehangolt működési rendjét rögzíti majd. – Ezzel megakadályozható lesz az államadósság újratermelődése – hangsúlyozta a kormányfő.
Orbán Viktor tájékoztatása szerint a kormány megvalósíthatónak minősítette a Fidesz és a KDNP azon javaslatát, amely lehetővé teszi a devizahitelek rögzített árfolyamon (180 forint a svájci frank, 250 forint az euró és 2 forint a japán jen esetében) történő egyösszegű viszszafizetését. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy több szempontból is megvizsgálták a javaslatot, és arra jutottak, hogy az nem veszélyezteti a pénzügyi rendszert, mivel a külföldi tulajdonú bankok mögött ott állnak az anyabankjaik, az OTP és az FHB mögött pedig a magyar állam. Várhatónak nevezte ugyanakkor, hogy nemzetközi szervezetek „megtámadnak bennünket” a tervezett intézkedés miatt. – Kedvezőtlen ítéletek esetén megfelelő válaszintézkedésekkel fogunk reagálni – tette egyértelművé.
A Fidesz–KDNP tervezete – amely szerint a bank semmilyen külön költséget nem számíthat fel az átváltással és az egyösszegű visszafizetéssel kapcsolatban – mellett a kormány további javaslatokkal él. A forintban felmerülő költségeket például a jövőben csak forintban terhelhetnék ügyfeleikre a bankok, s javaslatot tesznek a kamatszámítás átláthatóbbá tételére is. Felszólítják továbbá a pénzintézeteket egy pozitív adóslista létrehozására. A miniszterelnök szerint indokolt annak kivizsgálása, milyen érdekeket szolgált, és kit terhel a felelősség azért, hogy – a térség országaival ellentétben – Magyarországon az embereket „belecsalták” a devizahitelezés rendszerébe.
Az akcióterv ötödik pontjaként pénzügyi védelmi tervet hirdetett Orbán Viktor. Ebben azt javasolta, hogy hazánk októberben és novemberben lejáró tartozásait úgy fizesse vissza a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hogy ennek fedezetére ne vegyen fel újabb hitelt. Azt is kezdeményezte, hogy a 2012-es költségvetési hiányt három százalék alatt állapítsák meg, mivel a mai pénzügyi helyzetben 2,8 százalékosnál alacsonyabb szinten automatikusan csökken az államadósság. A miniszterelnök bejelentette: Magyarország fordított adózási rendszert vezet be a mezőgazdasági termékek körébe. Az erre vonatkozó tervet eljuttatták az Európai Unióhoz. A kormány az uniótól egy 35 százalékos luxus forgalmiadó-kulcs bevezetésének lehetőségét is kérte. Jogszabály-változtatások lesznek annak érdekében, hogy a jelentős adótartozással megszűnt cégek tulajdonosai ne kaphassanak adószámot, egyes gazdasági események adóhatósági vizsgálata pedig úgy is megtörténhessen, hogy az nem teremt ellenőrzéssel lezárt időszakot.
A hatodik terület a Start munkaprogram kérdésével foglalkozik. Így a mezőgazdaság, az energiatermelés és az országos nagyberuházások területeire tömegesen kiterjesztik jövőre az idén indított közmunkaprogramokat, ha azok sikeresek lesznek. Világossá tette azt is, hogy aki nem fogadja el a számára felajánlott munkát, az a jövőben nem számíthat állami segítségre, a munkaidejével mindenkinek el kell számolnia.
– Nem torpanhatunk meg, csak akkor van értelme az eddigi munkának, ha végigvisszük Magyarország megújítását – mondta a miniszterelnök. Szerinte a nemzetközi intézmények súlya folyamatosan csökken, míg a nemzetek súlya növekszik, így „a történelem most azt a lehetőséget kínálja, hogy felépítsük a XXI. századi magyar nemzetet”. – A képlet tehát egyszerű: tartani kell az irányt, de növelni kell a tempót. – Csak a magyar Országgyűlésen múlik, hogy milyen gyorsan juthat el a segítség az érintettekhez – tette hozzá. A miniszterelnök felszólalása végén arra kérte a képviselőket, hogy tegyék félre egyéni ambícióikat, illetve a pártérdekeket, és álljanak ki egységesen Magyarországért és a magyar emberekért. Beszédében többször is utalt rá, a kormány célja az, hogy hazánk elkerülje a görög utat.
Az ellenzéki frakcióvezetők hozzászólásait (a parlamenti képviselőcsoportok álláspontjáról külön cikkünkben olvashatnak – a szerk.) Orbán viszonválaszában úgy értékelte, hogy azokból egyetlen dolgot tud csak kiolvasni: szerinte az MSZP, a Jobbik és az LMP viszszautasította az országvédelmi terv megvalósításában való részvételt. – Az országvédelmi tervet azonban önök nélkül, sőt, ha kell, önök ellenére is megvalósítjuk – szögezte le a miniszterelnök.

SEGÍTSÉG FÉSZEKRAKÓKNAK. Egy tegnapi törvénymódosítás egyértelművé teszi, hogy az árfolyamrögzítést a Fészekrakó programban részt vett emberek is igénybe vehetik, valamint azok is, akiknek kölcsöne 2015. január elseje előtt jár le. Döntött a Ház arról is, hogy az eddigi minimum 45 helyett legalább 30 napnak kell eltelnie a fizetési kötelezettséget megállapító törvények kihirdetése és hatálybalépése között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.