Elkezdik az aknamentesítést

2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövidesen elkezdik a délszláv háború idején telepített aknák felszedését a magyar–horvát határszakaszon Eszék-Baranya, illetve a hazai Baranya megye területén. A Magyarország–Horvátország IPA Határon átnyúló együttműködési program 2007– 2013 elnevezésű kezdeményezés az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az elaknásított területek megtisztítására a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és a Horvát Aknamentesítési Központ (Cromac) közös pályázattal hárommillió eurót nyert (a teljes költség 3,5 millió euró), ami 1,6-1,4 millió euró arányban oszlik el a programvezető horvát és a magyar fél között. A 24 hónaposra tervezett aknamentesítést támogatja a horvát belügyminisztérium, az Eszék-Baranya Megyei Önkormányzat, valamint a Baranya Megyei Önkormányzat is. A horvátok az Eszék-Baranya megyei Draz és Donji Miholjac települések térségének aknamentesítését, a magyar fél pedig a Dráva– Duna közötti D jelű száraz határszakaszon körülbelül 80 kilométer hosszan az aknagyanús területek felderítését és kitűzését, valamint megtisztítását tervezi.
Ismert, a szerb–horvát háború idején (1991–1992 és 1995) elsősorban szerb katonai és félkatonai alakulatok a magyar–horvát határ száraz szakaszán több ezer gyalogsági és harckocsik elleni aknát telepítettek, főként horvát, néhány esetben magyar oldalon. Céljuk feltehetőleg az volt, hogy megakadályozzák a helyiek elmenekülését, és így reagáltak arra az akkoriban terjedő rémhírre, hogy a horvát gárdisták segítséget kapnak Magyarországról. Ezért aláaknázták a horvát településekre, a határra vezető földutakat, a Duna és a Dráva védtöltéseit. Az utakra harckocsiaknákat, az átjárókhoz irányított repeszaknákat helyeztek.
A robbanószerkezeteket legtöbbször heves csaták idején, kapkodva, rendszertelenül tették le, sőt, pótolták is őket, a háború végére a határ mentén összefüggő aknamezők alakultak ki. A szerkezeteket több sorban helyezték el, az első kettő-négybe általában botlódrótos gyalogsági repeszaknákat, mögéjük pedig a felszín alá taposóaknákat rejtettek. Ezekről azonban megbízható feljegyzések, térképek nem készültek, így felszedésükig veszélyt jelentenek az arra tévedőkre. Horvátországban az elmúlt tíz évben kétezren szenvedtek aknabalesetet, közülük ötszázan meghaltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.