Előnyben a műszaki oktatás

Az új felsőoktatási törvény koncepciójának legutóbbi verziójával szemben lényegesen kisebb mértékben, 40 százalék helyett alig 10 százalékkal csökkentené a következő három évben az államilag támogatott felsőoktatási képzésre felvehető hallgatók számát a Nemzetgazdasági Minisztérium, és a képzési területek közötti belső arányokat is máshogy alakítaná – derül ki a lapunk birtokába került dokumentumból. Eszerint a műszaki, a természettudományos és informatikai hallgatók számát a duplájára emelné, az orvos- és a pedagógusképzés keretszámát pedig szinten tartaná.

2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A készülő új felsőoktatási törvény legutóbb nyilvánosságra került változatával ellentétes módon alakítaná a következő három évben a felsőoktatásba ingyenes képzésre felvehető hallgatók számát a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium, amely mégsem tartaná a Széll Kálmán-tervben szereplő negyvenszázalékos keretszámcsökkentést – derül ki a lapunk birtokában lévő dokumentumból. A bevezetőből kiderül, hogy a gazdasági tárca Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére készített jelentést a kormánynak arról, hogy a felsőoktatás területén a munkaerőpiac, a kutatás-fejlesztés, az innováció, a versenyképesség és a gazdasági növekedés igényei szerint milyen képzési területen mennyi hallgatót képezzenek. A jelentés leszögezi: a munkahelyteremtés hosszabb távon csak az iparosítás újraindításával képzelhető el, az iparosításhoz pedig műszaki szakemberekre van szükség.
A Matolcsy nevéhez fűződő dokumentum a Széll Kálmán-tervben és a Hoffmann-féle felsőoktatási koncepció legutóbb augusztus eleji verziójában foglaltaknál lényegesen kisebb létszámcsökkentést tervez: míg a felsőoktatási koncepció csak 30 ezer elsőéves hallgató államilag finanszírozott képzését támogatná 2014-ben, addig Matolcsy közel 50 ezer fiatal tanulását finanszírozná továbbra is. A férőhelyek képzések közötti felosztásában is óriási a különbség a két tárca elképzelése között. Míg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium minden képzési területen legalább 20 (maximum 60) százalékos csökkentést hajtana végre, addig az NGM a szakemberhiánnyal küzdő területeken a duplájára növelné az államilag finanszírozott kurzusra felvehető hallgatók számát, más képzések esetében pedig 90 százalékos csökkentést tart indokoltnak.
A Matolcsy-féle dokumentum leszögezi: a 2012–2014-es időszakban kiemelt feladat az informatikai, műszaki és természettudományos képzés jelenlegi keretszámainak megduplázása, valamint az, hogy az állami oktatás- és egészségügy felsőfokú szakemberképzése államilag finanszírozott maradjon. Ennek érdekében az orvos-egészségügyi, valamint a pedagógusképzés keretszáma a jelenlegi szinten stabilizálódik. Ezzel szemben kilencven százalékkal csökkentenék az agrár-, a bölcsész-, a gazdasági, a társadalomtudományi, a jogi, a sporttudományi, a művészeti és a művészetközvetítési képzési területekre ingyenes képzésre felvett hallgatók számát.
Az anyagból úgy tűnik, az NGM a fokozatos, három év alatt történő átalakítást találja a legjobbnak, a gyorsabb változatok kapcsán ugyanis megjegyzi, hogy azok végrehajtása esetén jelentős feszültségek várhatók, mivel hirtelen nem lesz ennyivel több informatikus- vagy műszaki hallgató, és az intézmények alkalmazkodóképessége is kétséges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.