Elszámoltatás Európában

Jacques Chirac volt francia elnök és Párizs egykori polgármestere, Geir Haarde korábbi izlandi kormányfő, illetve Julija Timosenko volt ukrán kormányfő is a bíróságra volt tegnap hivatalos. Ugyancsak a bíróságra várták Janez Jansa volt szlovén kormányfőt. Olyan politikusok ülnek a vádlottak padján, akik korábban országukat irányították, és most felelnek egykori tetteikért.

2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Janez Jansa – aki a jobbközép ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke is – bohózatnak nevezte az ellene és négy társa, köztük a védelmi minisztérium egyik korábbi magas rangú tisztségviselője ellen zajló büntetőeljárást. Őt azzal vádolják, hogy kenőpénzt fogadott el egy finn hadiipari vállalkozástól, hogy ezt a céget bízza meg harceszközök szállításával. Az YLE finn közszolgálati tévé 2008-ban hozta nyilvánosságra az ügyet. Janez Jansa tagadta az állításokat, és beperelte a finn tévécsatornát.
Geir Haarde Izland kormányfője volt akkoriban, amikor az ország gazdaságát a nemzetközi pénzügyi válság rendkívül súlyos helyzetbe hozta. Haardét azzal vádolják, hogy az ő elhibázott lépései vezettek a csőd közeli helyzethez, így felelnie kell tetteiért.
Jacques Chirac egy jóval nagyobb állam jóval befolyásosabb vezetője volt, ráadásul politikai szempontból is kényes a helyzete, hiszen voltaképp ugyanaz a párt van hatalmon ma is, amely az ő idejében, így nem próbálkozhat úgy védekezni, mint Janez Jansa. Chirac nem vett részt az első tárgyaláson, levélben – orvosi papírjait mellékelve – arra kérte a bíróság elnökét, hogy az eljárás során ügyvédei képviselhessék, mivel „nem képes részt venni a meghallgatásokon”.

*

Jacques Chirac esete nem mai keletű. Chirac ellen közpénzek elsikkasztása miatt folyik eljárás, ugyanis a feltételezések szerint fiktív állásokra fizetett ki közpénzeket, amikor Párizs polgármestere volt 1977 és 1995 között. A valójában nem létező munkáért járó fizetéseket pártja, a jobbközép RPR tisztségviselői kapták meg. Az exelnök tagadja, hogy bűnös lenne. Chirac 1968 óta volt jelen a francia politikai élet élvonalában, az elnöki posztot 1995 és 2007 között töltötte be. Ha elítélik, a 78 éves, memóriazavarokkal küzdő korábbi elnök akár tízéves börtönbüntetést is kaphat. Chiracot eddig az mentette meg a pertől, hogy elnökként védelmet élvezett, de mivel 2007-ben már nem indult újra az elnöki posztért, egyes ügyekben elő lehetett venni érintettségét. Ezzel az üggyel kapcsolatos lehet Alain Juppé volt kormányfő illegális pártfinanszírozási ügye, amiért Bordeaux polgármestere egy évre el volt tiltva a politikától, és 14 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Juppé ma Franciaország külügyminisztere.
Julija Timosenko már egy hónapja vizsgálati fogságban van. A volt ukrán kormányfőt a 2009 januárjában megkötött gázszerződés miatt fogták perbe, s azzal vádolják, hogy túllépte hatalmi jogkörét. A vád szerint a volt miniszterelnök túl magas áron kötött Oroszországgal szerződést földgáz megvásárlására, ráadásul erről nem is kérte ki a kormány véleményét. Mihail Livinszkij, a Timosenko-kabinet egykori vezetője szerint az akkori államfőt, Viktor Juscsenkót terheli a felelősség a gázszerződésért. Szerinte 2008. december 31-én Juscsenko rendelte vissza Moszkvából Oleg Dubinát, a Naftogaz vezetőjét, meghiúsítva ezzel a már előkészített gázszerződés aláírását, amelyben még 250 dolláros ár szerepelt. Timosenko tegnap „talárba öltözött bűnözőnek” nevezte az ellene folyó bírósági eljárást vezető Rogyion Kirejevet.
Geir Haarde ugyancsak úgy érzi, politikai ellenfelei esküdtek össze ellene, és tárgyalásán azt kérte, hogy ejtsék a vádakat. Izland bankszektora néhány hét alatt összeomlott 2008 végén, a nemzetközi pénzügyi válság betörésekor, s a szigetország parlamentje szerint ezért Haarde a felelős. Izlandon különleges törvényszéket állítottak fel a volt kormányfő peréhez, akit lakossági felzúdulás mozdított el hivatalából. Az izlandi parlament vizsgálóbizottsága nemcsak Haarde érintettségét mutatta ki, hanem a pénzügyminiszterét, valamint David Oddsson korábbi kormányfőét is, aki az összeomlás idején az izlandi jegybank elnöke volt. A bizottság kimutatása szerint Haarde és Oddsson 2008-ban visszatartottak információkat, amelyek alapján kiderült, hogy az ország pénzügyi válság felé tart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.