Fizetésnap

2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki sem hitte, hogy a világ ingyen fogja kiebrudalni Kadhafit Líbia éléről. A párizsi konferencia előtt látszik, hogy Líbia fizetni fog, mint a katonatiszt, csak az a kérdés, ki állhat oda a kasszához fizetésnapon. A győzők? Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország ott lesz a végelszámolásnál, hiszen ők kockáztatták gépeiket, ők bombáztak, ők küldték ki hajóikat a tengerre, Líbia partjaihoz. Katar szintén megkerülhetetlen, minthogy az iszlám világ képviselőjeként vadászgépekkel vett részt a háborúban. Ahogy Belgium is kap majd valamicskét, nyilván hatalmas vita alakul majd ki a kormány nélküli országban, hogy melyik országrész cégei vehetnek majd részt az újjáépítésben.
Nem is a győzők szerepe itt a fontos, hanem azoké, akik világpolitikai súlyuk által mindenképp győznek. Kína úgy akar részt venni a konferencián, hogy a háborút végig ellenezte, tárgyalásos megoldást sürgetett, s mindössze annyit tett, hogy nem vétózta meg a NATO felhatalmazását. Ezért is mondhatták Pekingben, hogy értelmezésük szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának kell a líbiai béketeremtésben főszerepet vállalnia, ott intézzék el a szükséges feladatokat, amelynek a végén a csupazöld államból háromszínű, holdas-csillagos, demokratikus és fejlődő ország lesz. A feladatok közé tartozik a helyi rendőrség és hadsereg kiképzése (pedig az eddigi katonaság tagjai láthatóan jól értik a dolgukat, csak politikailag megbízhatatlanok), a leendő politikai elit felkészítése a demokráciába való átmenetre, a biztonság szavatolása kéksisakosokkal. Nagyjából ugyanaz a stratégia, mint Irakban és Afganisztánban. Ugyanúgy nem veszi figyelembe a helyi sajátosságokat, fittyet hány a törzsek befolyására, s bízik abban, hogy a Kadhafi ellen harcolók lánglelkű forradalmárok, akik külsőleg Rambóhoz hasonlítanak, lélekben Herman Van Rompuyhöz, és soha nem felejtik el, kinek is köszönhetik hatalmukat.
A líbiai átmeneti kormány a kiszivárgott ENSZ-tervet azonnal elutasította, amely akár barátságtalan gesztusnak is tekinthető, de hosszú idő eltelik még, amíg kikristályosodik a végső rendezési terv, és az, kik tudják érvényesíteni akaratukat. Az olasz külügyminiszter továbbra is fenn akarja tartani a kiváló viszonyt a lepusztított infrastruktúrájú Líbiával, vélhetően az eddiginél előnyösebb szerződéseket kötve az olajkincs kitermelésére és eladására. Bár a háborúnak hivatalosan még nincs vége, sőt a NATO és az ENSZ is hangsúlyozta, a régi vezetés bukása után is folytatni kell a civil lakosság megvédését, egészen meglepő helyekről is jelentkeztek a fizetésért. A legfurcsább talán Szaadi Kadhafi, a volt vezető fia, aki bejelentette, „csatlakozni akar a forradalomhoz”, ha már eddig annak leverésével próbálkozott.
Az újjáépítés és az olajkincs kitermelése jelentette óriási üzlet persze rizikós is, hiszen most tűnt el az a személyiség Líbia éléről, aki vasmarokkal tartotta össze a szétszabdalt országot. Valószínűtlen, hogy az első lelkesedés elültével ne kezdődne el a harc a régi rend dörzsölt rókái és az újak lelkes, ám rovott múltú szerencselovagjai között a helyi hatalomért. Semmi biztosíték nincs arra, hogy Algéria kimarad a szórásból, a Kadhafi gyerekeket befogadó állam ismét előtérbe került, mint a volt vezér szövetségese, s mint katonai diktatúra. Nem kérdés, hogy Moammer el-Kadhafi diktátor volt, akinek kezét sok ezer ember vére szennyezi be. Most az jelenti a nagy kihívást, hogy sikerül-e olyan vezetőt találni, aki olyan, mint ő, csak a gyilkosságok helyett az építésre koncentrál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.