Fordított áfázás: szűkül a feketezóna

Több tíz milliárd forinttal nőhet a költségvetés bevétele, tisztulhat a piac és javulhat a törvénytisztelő vállalkozók versenyképessége, miután a kormány a fordított áfakategóriába sorolja majd a gabona, az olajos növények, valamint a hús kereskedelmét – vélik a lapunknak nyilatkozó szakértők.

Dénes Zoltán
2011. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentése szerint a kormány az általános forgalmi adó (áfa) esetében a fordított adózás kiterjesztését kezdeményezte az agráriumban. A Vidékfejlesztési Minisztérium megkeresésünkre arról számolt be, hogy tervek szerint a kabinet a fordított áfakategóriába sorolja majd a gabona, az olajos növények, valamint a hús kereskedelmét. A termékek pontos köréről még tartanak az egyeztetések. A fordított áfafizetés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vevő által kifizetett áfa nem az eladóhoz, hanem közvetlenül az államhoz kerül. A fordított adózással a kormány célja a feketegazdaság visszaszorítása a mezőgazdaságban. A szaktárca szerint az intézkedés azért vált sürgőssé, mert Romániában júniusban már bevezették e rendszert, s ez növelte volna a magyarországi feketekereskedelmet.
– Jelentősen visszaszoríthatja a csalásokat a fordított áfarendszer, s egyúttal több tíz milliárd forint kerül vissza a feketegazdaságból a legális bevételek körébe – vélekedett a lapunknak nyilatkozó Lőcsei Tamás, a PrincewaterhouseCoopers adó- és pénzügyi tanácsadó társaság cégtársa. Emlékeztetett arra: az építőiparban és a hulladékgazdálkodásban e rendszert már korábban bevezették hazánkban, s a tapasztalatok nagyon kedvezők.
Vancsura János, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint a lépés nyomán jelentősen nő a költségvetés bevétele és javul a törvénytisztelő cégek versenyképessége. Becslések szerint az agrárium és az élelmiszeripar területén a 30-40 százalékot is elérheti a feketegazdaság aránya. Üdvözölte a bejelentést Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke is, aki úgy látja, a gabonakereskedelem azonnal megtisztulhat, ahol a csalások mértéke „már-már az olajszőkítés legvadabb időszakát idézi”. Hozzátette: a legfontosabb szántóföldi növények világpiaci árai három éve nagyon magasak, tehát kiemelkedő jövedelmet biztosítanak az ágazat szereplőinek. Ezért semmi szükség arra, hogy áfacsalásokkal és az emögött meghúzódó jövedelem eltitkolásával gyakorlatilag adómentessé tegyünk egy nagyon jól jövedelmező szektort. Sok makroközgazdász azzal riogat, hogy az ágazat gyors kifehéredése növelné a nyilvántartott munkanélküliek számát. Ezeknek az elemzéseknek Bárány László szerint nem szabad hitelt adni, mert ha ez igaz lenne, akkor Magyarországon – beleértve az elmaradt térségeket is –, jóval kevesebb nagy értékű terepjáró közlekedne. Rávilágított: a valódi foglalkoztatást a szürkegazdaság térnyerése nem oldja meg, csak a költségvetésre hárítja annak terheit úgy, hogy a törvényt szegő vállalkozók extra jövedelemhez jutnak.

Felszámolás. Felszámolási eljárást indítottak a nyíregyházi Abo Mill Malomipari Zrt. ellen; a tulajdonos Abo Holding Zrt. csődvédelembe menekült és az Abo Trade Gabona Kereskedőház Zrt. is csődöt jelentett – tudta meg a Gazdasag.hu. Az írás emlékeztet: az Abo Mill volt az egyik a 16 gabonafeldolgozó vállalkozás közül, melyekre 2,3 milliárd forint bírságot szabott ki a versenyhivatal kartellezés miatt 2010-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.