Gyerekhalál a chilei zavargásokban

Egy 14 éves diák halálával végződtek Chilében az általános sztrájk nyomán egyre inkább a londoni eseményekre emlékeztető zavargások. A tanárok és a diákok négy hónapja kezdték követelni az oktatás ingyenességét, a mögéjük álló legnagyobb szakszervezet és az ellenzéki pártok pedig új és új követelésekkel állnak elő.

2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedd este óta harmadik zavargáshullám közben a kapucnit viselő fiatalok ugyanúgy fosztogatnak, ahogy néhány hete Londonban lehetett látni. Eddig 153 csendőr és 53 polgári személy sérült meg a csendőrök és a zavargók összecsapásaiban az utóbbi három nap rendbontásai során, és 1394 személyt állítottak elő. Súlyosbodhat a helyzet, mert sok csendőrt lőtt sebek miatt láttak el. A kétnapos munkabeszüntetés eddigi forgatókönyve szerint nappal sztrájkolnak – mérsékelt sikerrel –, este pedig színre lépnek az agresszív fiatalok.
A tiltakozások négy hónapja kezdődtek, amikor néhány ezer diák és tanár követelni kezdte az oktatás ingyenességét és a minőségi oktatást. Az előzmény nem közismert tény, mert Augusto Pinochet elnök-diktátor 1990 márciusában, a lemondása előtti napon magán- és önkormányzati kézbe adta az oktatást. A Pinochet után következő kereszténydemokrata–szocialista kormányok nem sokat változtattak a rendszeren, és a neoliberális Pinera elődje, a szocialista Michelle Bachelet is kiállt a rendszer fenntartása mellett. 2006-ban az egyenruhájuk miatt pingvineknek nevezett 900 ezer közép- és általános iskolás állt elő először ekkora tömegben ilyen követeléseivel, akkor magától elhalt a „pingvinmozgalom”. A kormánypárti Tercera című lap a napokban megírta, hogy óriási ideológiai harc dúl az oktatásról az egyre népszerűtlenebb elnök, Sebastián Pinera koalíciós kormányában. Mozgalma, a Nemzeti Megújhodás ugyanis hallani sem akar az ágazat haszonelvűségének megszüntetéséről. Vasárnap a fővárosban, Santiagóban egymillió tüntető követelte az ingyenes oktatást és az egészségügy, valamint a nyugdíjasok helyzetének rendezését.
A több tűz közé szorult nagyvállalkozó államfőt még az ellenzéki pártok is szorongatják, és Pinera hiába kérte őket, ne súlyosbítsák az ország helyzetét, inkább a megoldásban segítsenek. A nehéz helyzetbe került Pinera három oktatási reformjavaslatot is beterjesztett, átalakította kormányát is, de a tiltakozók nem érték be ennyivel, most már új alkotmány kidolgozását, sőt a gazdasági és politikai modell megváltoztatását tűzték ki célul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.