Gyurcsány Ferenc mentelmi jog nélkül

Megszavazta az Országgyűlés hétfőn késő este Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését, így a volt szocialista miniszterelnököt gyanúsítottként hallgathatja ki az ügyészség. A volt kormányfő a voksolás előtt politikai leszámolásról beszélt, és közölte: az ügyészség hazudik. Mentelmi jogának felfüggesztését megszavazta Szili Katalin is, aki szerint döntése nem a politikáról szólt, hanem az igazság tisztázásáról.

Munkatársunktól
2011. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését a Fidesz és a KDNP politikusain kívül támogatta az LMP és a Jobbik, de az igen gombot nyomta meg a három független képviselő, köztük Szili Katalin is. Nemmel kizárólag a szocialista politikusok szavaztak. Gyurcsány Ferenc bár korábban kérte saját mentelmi jogának a felfüggesztését, a szavazáson nem vett részt, az eredmény ismertetése közben pedig távozott az ülésteremből. A rendszerváltás óta egyébként ez az első alkalom, hogy az Országgyűlés egy korábbi kormányfő mentelmi jogát közvádas büntetőügyben felfüggessze.
A parlamenti szavazás előtti beszédében Gyurcsány Ferenc politikai leszámolásnak nevezte az ellene indult eljárást, ami szerinte csak látszólag jogi kérdés. Kijelentette, az ügyészség valótlant állít, hazudik. Polt Péter legfőbb ügyészt pedig Orbán Viktor miniszterelnök lojális kiszolgálójának nevezte. Leszögezte, jogi értelemben nem követett el bűnt, a kormány szemében ugyanakkor politikai bűnnek számít, hogy a 2002-es és a 2006-os választásokon a baloldal „meggyőző vereséget” mért rájuk. A volt miniszterelnök idézett egy, a WikiLeaksnek kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratot. A dokumentum szerint Orbán Viktor még 2007-ben azt mondta diplomatáknak: „megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed”, majd hozzátette, hogy jobban szeretné „holtan látni” Gyurcsányt, mint sebesülten. A szocialista politikus szerint azonban nemhogy megölni nem tudják, de még megsebezni sem.
Gyurcsány úgy vélte, a sukorói beruházás csaknem egymilliárd dollárt hozott volna az országnak, és 2500 embernek adott volna munkát. – Ha bűn azt mondani a kormány tagjainak, a kormány irányítása alatt álló intézményeknek, hogy tegyék a dolgukat Magyarország boldogulására, akkor nem egyszer (…), hanem több tucatszor elkövettem ezt a bűnt – fogalmazott. Gyurcsány végül a képviselőket lelkiismereti szavazásra buzdította, és arra figyelmeztetett, hogy akik részt vettek „ebben a disznóságban”, szégyellni fogják egyszer.
Az Országgyűlés döntése után alig két órával Gyurcsány Ferenc már a Facebookon kommentálta a történteket. Tőmondatokban fogalmazva írta le az eseményeket: „Állok a pulpituson. Szemben a képviselők. Ítélkezni fognak. Tudják, hogy egyetlen fillér se tapad a kezemhez.” Véleménye szerint alig akad közöttük olyan, aki ne fogadott volna el törvénytelen kampánypénzt. A közösségi portálon megjelent írása szerint egyetlen ember okozott neki meglepetést, Szili Katalin. – Ha egyszer megírhatnám… De nem fogom. Olyan ócska lenne – értékelte az egykori MSZP-s házelnök lépését.
A jelenleg független képviselő Szili Katalin a Magyar Nemzet megkeresésére a közösségi portálon leírtakat nem kívánta kommentálni. Közölte, Gyurcsány Ferenccel korábban is politikai ellenfelek voltak, ám hétfő esti döntése nem a politikáról szólt. Képviselőtársaival együtt arról határozott, hogy függesszék fel a volt kormányfő mentelmi jogát, ezután az igazságszolgáltatás feladata választ adni arra, hogy jogosak-e a felhozott vádak.
– Az európai országok vezetői tudják, milyen ügyekben érdemes engem felhívni, és melyekben nem. Gyurcsány Ferenc mentelmi ügye olyan személyi jellegű ügy, amely miatt nem érdemes engem felhívniuk – fogalmazott Orbán Viktor kormányfő a Hír TV Rájátszás című műsorában. Emlékeztetett arra is, hogy hazánkkal ellentétben Európában a legkevésbé sem szokatlan a politikai felelősségre vonás ügye. – A politika sem lehet olyan terület, amelynek képviselői kívül vannak a felelősség világán – tette hozzá. Hangsúlyozta, ha a hatóságok Gyurcsánynak kérdéseket tesznek fel, akkor azokra válaszolnia kell. – Ha szükséges – mint mindenkivel szemben –, eljárásokat kell lefolytatni – mondta.
– Az MSZP kiáll a volt miniszterelnök mellett, hiszen egyértelműen látszik, hogy egy koncepciós per körvonalai rajzolódnak ki – mondta a Magyar Nemzetnek a szocialista párt szóvivője. Török Zsolt leszögezte: nem tartják helyesnek, ha a politikai ellenfelek ilyen módon próbálnak egymással leszámolni. A Jobbik képviselői örömmel nyomták meg a „nemzet egyik kártékony ellensége” mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló szavazásban az igen gombot – mondta Gaudi-Nagy Tamás, a párt képviselője. Az ügyészség gyanúját megalapozottnak tartják, és örömmel vennék, ha a következő mentelmi ügye a 2006. őszi „vérengzésekkel” kapcsolatos felelősségre vonás miatt lenne. Szerintük Gyurcsány Ferenc a hétfői tragikomikus beszédében ismét hazudott. Most arról, hogy ötven éve nem volt koncepciós eljárás itthon, holott az utóbbi években az ő időszaka alatt tucatnyi hasonló eljárást indítottak a kormányellenes tüntetők ügyeiben.
Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a Hír TV-nek nyilatkozva furcsának nevezte, hogy az ügyészségnek ennyi idő kellett egy tisztán jogi kérdés tisztázásához.

Tiltakozás. Közéleti személyiségek tiltakoztak Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztése ellen. Közleményük szerint „koncepciós eljárást indítanak a volt miniszterelnök ellen”. A tiltakozók között van Demszky Gábor volt főpolgármester, Heller Ágnes filozófus, Tamás Gáspár Miklós filozófus is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.