Harmadszor a köznevelési törvényről

A korábbi információkkal ellentétben mégsem ment át vita nélkül a múlt heti kormányülésen az új köznevelési törvény koncepciója. A lapunk birtokába került napirend szerint a kormánytagok ma újratárgyalják a jogszabály átdolgozott változatát, és a felsőoktatási törvény koncepciója is napirendre kerül. Utóbbi úgy kerül a kormány elé, hogy azt a közigazgatási államtitkári egyeztetés alkalmatlannak találta.

2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár korábban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyik illetékese úgy tájékoztatta lapunkat, hogy vita nélkül fogadta el a kormány az új, nemzeti köznevelési rendszerről szóló törvény (korábbi nevén közoktatási) koncepcióját, azt bizonyos pontokon az ülés után mégis módosítani kellett, ezért az átdolgozott, kiegészített tervezet ma újra a kormány elé kerül – derül ki a lapunk birtokában lévő dokumentumból, amely a szeptember 5–6-i, lovasberényi kormányülés napirendjét tartalmazza. A napirenden egy blokkban szerepel mindkét Hoffmann Rózsa államtitkár nevéhez fűződő oktatási koncepció. A napirend indoklása szerint azért tárgyalják újra a nemzeti köznevelésről szóló törvény koncepcióját, mert bár azt a kormány elfogadta, „a korábbi ülésen elhangzott, az előterjesztő által befogadott elemekkel és bevezetővel kiegészített újabb előterjesztést a kormány a soron következő ülésén ismételten megtárgyalja”. Ezzel a koncepciónak immár a harmadik átdolgozott változata kerül a kormány elé.
Szintén ma tárgyalja a kormány a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény koncepcióját, ami azért meglepő, mert mint arról korábban beszámoltunk, és ahogy azt a kormányülés napirendje is megerősíti, a koncepció nem ment át a kormányülést megelőző közigazgatási államtitkári egyeztetésen. A napirend egész pontosan így fogalmaz: a Közigazgatási Államtitkári Tanács (KÁT) szerint a koncepció nem alkalmas a kormány elé terjesztésre. A tervezet ezzel másodszor kerül a kormány elé, első alkalommal tavasszal tárgyalta azt a kabinet, akkor Orbán Viktor a tervezet több ponton történő átdolgozását kérte Hoffmann Rózsától.
Információink szerint a társminisztériumok tegnap délután egyetlen órát kaptak arra, hogy véleményezzék a ma a kormány elé kerülő két koncepciót. Lapunk úgy tudja: az említetteken kívül még egy fontos oktatási dokumentumot tárgyal meg lovasberényi ülésén a kormány, ezt azonban nem az oktatási államtitkárságon, hanem a Nemzetgazdasági Minisztériumban készítették Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére. Az anyag a Jelentés a felsőoktatási keretszámok kialakításáról a hazai piaci igények, gazdaságpolitika trendjei és nemzetközi példák tükrében címet viseli, és többek között a felsőoktatási intézményekbe a következő három évben felvehető hallgatók számára vonatkozóan tartalmaz javaslatokat, de felveti a diplomások külföldre vándorlásának esetleges szankcionálását is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.