Hegedűben is jók vagyunk

2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaesett az elmúlt években a hangszerek iránti kereslet, a hivatásos zenészek is nehezen szánják rá magukat drága instrumentum vásárlására – mondta Nagy András a Magyar Hegedűkészítők Társasága a Kaposvári nemzetközi kamarazenei fesztiválhoz kapcsolódó hangszerkiállításán. A miskolci hegedűkészítő, aki a Zeneakadémia hangszerkészítő szakán folytatott tanulmányai után három éven át a világhírű cremonai mesterek keze alatt pallérozta szakmai tudását, úgy látja: habár a tengeren túl is elismert, kiváló hegedűk készülnek a magyar mesterek műhelyeiben, világjáró előadóink elsősorban külföldön vásárolnak vonós hangszert.
– Tanulóhegedűt már néhány ezer forintért lehet vásárolni, a zenei pályára készülők manufaktúrában készült drágább hegedűt, brácsát vagy csellót vesznek, a zenekari muzsikusok és a szólisták viszont már mesterhegedűre tartanak igényt. A legdrágább magyar hegedűkért egy- és kétmillió forint közötti összeget kérnek a jó nevű hazai mesterek.
A leghíresebb magyar hegedűkészítő, Pilát Pál hagyatékát, kézi szerszámait is megismerhettük a kaposvári hangszerkiállításon, és megtudtuk: a világhírű magyar muzsikus, Reményi Ede is kortárs hegedűkészítőtől vásárolt hangszereken játszott, a hegedűkészítő társaságot nagyvonalúan támogató Szecsődi Ferenc pedig egy új magyar hegedűvel mutatkozott be a kaposvári fesztivál közönségének.
– Kína a hangszerkészítésben is verhetetlen, ott évente egymillió hegedű készül. Igaz, annak kilencvenkilenc százaléka csapnivalóan rossz, de a megmaradt egy százalék is sok. Az importból származó hangszerek dömpingje félelmet kelt a magyar hegedűkereskedők körében, de állíthatom: nem rendít meg bennünket abban a hitben és törekvésben, hogy továbbra is jó hangszereket készítsünk – szögezi le az impozáns kiállítás kalauzolását vállaló Nagy András, akitől megtudtuk: a fesztivál alatt nyílt kiállításon bárki kipróbálhatta a mesterhegedűket, brácsákat, csellókat. – Volt, aki naponta visszajött, hogy megszólaltathasson egy-egy szép hangú hegedűt – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.