Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ismét fenyegetik a befektetők az országot

Nemcsak bírósági úton támadhatják meg a végtörlesztést az érdekeikben megsértett bankok, de a befektetők is nyomás alá helyezhetik a kormányt. Ennek a jelei tegnap már mutatkoztak a kötvényhozamok emelkedésében. A pénzpiacok felháborodása érthető, ugyanis „játékterük” szűkül, azonban a devizafüggőség csökkentése elemi szükséglet Magyarországon.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen drágult Magyarország finanszírozása. A magyar állampapírok hozamai tegnap tíz-húsz bázisponttal is emelkedtek a másodlagos piacon. A jelenség mögött szakmai vélemények szerint egyértelműen a végtörlesztéssel kapcsolatos aggodalmak álltak. A pénzpiaci elemzők, a pénzintézetek közgazdászai és a hitelminősítők arra figyelmeztetnek, hogy a banki szektornak a magyar tervek hatalmas veszteségeket okoznak (állítólag a pénzintézetek a kihelyezett kölcsönök 20 százalékának leírására kényszerülnek), emiatt az amúgy is minimumon tartott hiteltevékenység további viszszafogása várható, s mindez akár recesszióba is taszíthatja az országot. A vészjósló forgatókönyvek szerint a törleszteni képes, de a havi részletfizetés miatt vergődő adósok kisegítése miatt a külföldiek átgondolhatják azt, hogy menynyi hazai állampapírt tartanak maguknál. Ennek következtében pedig elindulhat egy 2008-ashoz hasonló nagyobb kivonulási hullám, ami a forint erőteljes gyengülését, a kockázati felár megugrását és akár leminősítéseket is vonhat maga után.
Mindez kísértetiesen emlékeztet azokra az eseményekre, amelyek a magán-nyugdíjpénztári vagyon átcsatornázásáról szóló bejelentést követték. Az első befektetői reakciókat a bizalmatlanság és a jogbiztonság féltése jellemezte, amit néhány leminősítés is kiegészített. Később azonban, amikor a kormány elkötelezettsége nyilvánvalóvá vált az államadósság csökkentésére és az államháztartási hiányok leszorítására, fordult a kocka, a befektetők „megbocsátották” a kormánynak a magánpénztáraknak okozott sérelmet, és ismét vásárolták a magyar pénzügyi eszközöket. – Ez most is így lesz, ha az Orbán-kabinet nem hagyja magát eltántorítani a céljaitól, és a hitelminősítői bírálatokra kemény fellépéssel válaszol. Magyarország rendelkezik elegendő mértékű tartalékkal, ameddig nem javul a pénzpiaci megítélés, nem kell újabb kötvényeket kibocsátani, a kölcsönöket nem a hisztéria idején kell megújítani – mondta a Magyar Nemzetnek Varga István közgazdasági szakértő. Szerinte – hogy a banki szféra oldaláról érkező esetleges támadások ellen hatékonyan tudjon fellépni a kormány – fontos tisztázni egy fogalmi kérdést, mégpedig azt, hogy nem a bankok veszteségéről, hanem a várt haszon elmaradásáról beszélhetünk.
– A pénzintézetek kritikáit meg lehet érteni, ugyanis elveszítik játékterük egy részét. Másrészről azonban Magyarország jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy kikerüljön a fiktív deviza-függőségből, nem engedhetjük magunkat tovább kopasztani – fogalmazott Varga István, aki szerint a helyzet sok tekintetben hasonló az 1848-as jobbágyfelszabadításhoz. – A pénzrendszer nagy mennyiségű inaktív tőkével rendelkezik, amelynek elhelyezéséről gondoskodni kell. A londoni kereskedők megszabott régiós kvóták alapján csoportosítják a forrásokat, elsősorban ettől függ, hogy a magyar piacokra mennyi tőke érkezik. Ha a befektető biztosítottnak látja a megtérülést, továbbra is finanszírozni fogja a régiót és hazánkat – mutatott rá a szakember.
Orbán Viktor miniszterelnök a devizahitelesek megsegítését célzó döntés bejelentése alkalmával már jelezte, hogy támadások várhatók a szokványostól eltérő megoldás miatt. Egy nappal később Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is utalt arra, hogy fel kell készülni a kritikákra, illetve a bírósági eljárásokra. A gazdaságpolitika alakítói ugyanakkor úgy ítélték meg, hogy a devizahiteleseknek dobott mentőöv nem fogja megingatni a pénzpiacokat. Ha pedig olyan döntés születne, amely szerint az európai joggal ellentétes a magyar döntés – mondta Orbán az akcióterv ismertetésekor –, a válaszlépésük „ennek megfelelő” lesz. A kormányfő később egy televíziós interjúban úgy fogalmazott, hogy kedvezőtlen döntés esetén sem érheti kár a végtörlesztőket, egy ilyen esetben az államnak kellene majd helytállnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.