Kacsaháborút vívnak a szíriai befolyásért

A háborúkat általában puskákkal, bombázógépekkel, ágyúkkal vívják. A mostani modern korban azonban nem hanyagolható el az információs oldala a vérontásnak, a közvélemény manipulálása a sajtón keresztül. Ha így nézzük, Szíriában háború folyik. Ha a hagyományos értelemben, akkor nem.

2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Damaszkusz vibrál, s közben csendes, hiszen ramadán van, a böjt hónapja, az utcákon csak néha verődik össze politikai céllal egy-egy nagyobb tömeg. „Allah, Szíria és Basár – semmi más!” – skandálják a szálloda előtt fiatalok egy órán keresztül, miután kiosztották közöttük az elnök arcképével díszített zászlókat. Egy nappal korábban ugyanebben az utcában volt egy zajos tömegtüntetés ugyanezzel a szlogennel, látványos, hosszú zászlókkal, kivetítővel és pódiummal. Erről az eseményről a szíriai lapok nagy terjedelemben, fotóval emlékeztek meg, a külföldi sajtó azonban nem említette.
A külföldi sajtó ez esetben a nagy nyugati hírgyárakat jelenti. A fősodratú média szerint Szíriában polgárháborús a helyzet, rendszeresek a civilek elleni támadások, a lakosság pedig retteg, és gyűlöli az elnyomó rezsimet. Ha ilyen egyszerű lenne a képlet, Basár el-Aszad már ma megbukna. Damaszkuszban márpedig nem úgy tűnik, hogy gyűlölnék őt. Európai szemmel bizarr, ahogy minden villanyoszlopon ott lóg az elnök arcképe, a házak homlokzatát is az ő képe díszíti, óriásplakátokról figyeli népét, és autók hátsó szélvédőjére ragasztják sziluettjét, de van bizonyos hatása. Szíriában az elnök megkerülhetetlen tényező, az ország egységének őre, Szíria szimbóluma Basár el-Aszad. Az ország ugyan hivatalosan demokrácia, valójában egyáltalán nem az, az arab szocialista mozgalom, a Bász párt irányítja, az elnököt pedig a párt javasolja. Utoljára 2007-ben volt elnökválasztás, a lakosság 95,86 százaléka adta le a voksát, Basár el-Aszad elnöki mandátumának újabb hét évre való meghosszabbítását a szavazók 97,62 százaléka akarta, s csak 0,17 százalékuk vetette el az ötletet. A tekintélyuralmi rendszerekre jellemző számok is mutatják, hogy itt csak ő győzhet. Amikor aztán beszédet mond a televízióban, a nép hűségesen a képernyőre koncentrál. Az elnök nyugodt, és leszögezi, a fegyveres terroristákkal el fognak bánni, Szíria fel fog állni. Aki a rendszer ellen ágál, az terrorista? Az egyes városokban valóban történtek véres merényletek, mint például Hamában, ahol ismeretlenek 17 rendőrt öltek meg egy kapitányságon, majd testüket a közeli folyóba hajították. Ugyanitt a lakosság felkelt, az utcára vonult, a hadsereg cserébe bevonult a városba, és tankkal kényszeríti engedelmességre azokat, akik főként demokráciát, szólásszabadságot és jobb életszínvonalat követelnek, de semmi közük a rendőrök halálához. Az ENSZ jelentése szerint csaknem kétezer ember halt meg a zavargások kitörése óta Szíriában. „Gyűlöljük Basárt és a rendszerét!” – harsogja a szunnita nagyvárosban Asraf, a helyi egyetem egyik hallgatója. Minden ízében remeg, a hangja többször elcsuklik, megmutatja, hol volt a hadsereg mesterlövésze a városi tüntetés idején, merre találjuk a néhány órával érkezésünk előtt eltüntetett tankot, majd felveszi a nyúlcipőt, mert aggódik az életéért. Az a bűne, hogy nyugati újságíróval beszélt.
A média valaha követte az eseményeket, és beszámolt róluk, egy nagyobb újságírócsoport azonban már előidézi a történéseket. Egy szíriai civil szervezet elhívott Szíriába kétszáz újságírót, hogy saját szemükkel lássák, milyen is a kaotikusnak lefestett ország. Hamában az ötbusznyi újságíró spontán tüntetést eredményezett, a filmkockák a világ nagy részén most peregnek. A meghívott sajtósok 19 országból érkeztek, az igazán nagy cégek azonban elhárították a lehetőséget. Nincs se BBC, se CNN, se al-Dzsazíra. A brit közszolgálati csatorna Bejrútból tudósít a szíriai eseményekről, s minden cikkében leírja, hogy Szíriában nincsenek nyugati újságírók, ami egyszerűen nem igaz. A britek imázsa mégis jobb, mint a katari székhelyű hírtévének. Már a buszon ültünk Hamában, amikor elterjedt a hír, hogy megtámadtak minket. Az al-Dzsazíra arab adásában az állt, hogy az újságírók közül öten megsebesültek, egy ember pedig meghalt. Damaszkuszból rémülten telefonáltak a szervezők, majd amikor kiderült, hogy kacsáról van szó, csak mindentudóan bólogattak: „Jellemző az al-Dzsazírára. Amerika kutyái.”
A nyugati sajtó most ilyen kacsákat gyárt Szíria kapcsán, amelyek ellen Damaszkusz úgy harcol, hogy saját kacsáit küldi harcba. Szíria elismeri a problémák létezését, a halottakat, a rendőri fellépést, de stabilitását szem előtt tartva úgy okoskodik, csak a gondok orvoslása után szabad elkezdeni az esetleges reformokat. A zajos, központilag szervezett tüntetések ugyanis nem spontán események, így valójában nem is számítanak hírnek. A kacsaháború eredménye az, hogy Szíriáról Nyugaton olyan kép terjed el, mintha valóban a polgárháború kellős közepén volna, a szírek maguk viszont nem értik, miért szűnt meg a turizmus az általuk csak jelentéktelen zavargásoknak tartott események miatt. Az eseményt szervező szervezet egyik hosztesze, Haja Latakiából érkezett, de csak a vállát vonogatja, amikor az ottani helyzetről érdeklődöm. „Ugyan már, egy-két kicsi tüntetés volt csak, semmi az egész!” – mondja a beszélő nevű hölgy, akinek konkrétan a térdhajlatáig ér a haja. Ugyanő később előkerít egy hatéves kislányt, aki katonásan összecsapja a bokáját, szalutál, és azt kiáltja: „Én még csak kisiskolás vagyok, de készen állok megvédeni a hazámat!” Szíria úgy érzi, az egész világ ellene van, csak Oroszország áll mellette. Ebben a helyzetben csak egy ember segíthet. Az elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.