Két nagy árnyékában

Bár csütörtökön a spanyol labdarúgók és a liga képviselői végül megállapodtak egymással a sztrájk lefújásáról, így ma megkezdődik a Primera División, a sportág továbbra is súlyos pénzügyi nehézségekkel küszködik. Ennek bizonyítékaként fő támogató nélkül maradt az élvonal csapatainak fele. Bajnoki beharangozó, másképpen.

2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az El País három hete csak négy erős középcsapat, az Atlético Madrid, a Valencia, a Villarreal és a Sevilla financiális természetű gondjairól írt, ám a Marca a héten már azt a teljes listát is közölte, amelyből kiderült, hogy a Primera División kilenc csapata marad mezszponzor nélkül, de a többi klubnál se jobb a helyzet. Az El País cikke szerint hanyatt-homlok menekültek a többségükben kínai, orosz és egyesült arab emirátusi új szponzorjelöltek, és inkább a több lehetőséggel kecsegtető brit futball érdekli őket. A két nagy, a Real Madrid és a Barcelona évi 30-30 millió euróhoz jut, előbbi a Bwin fogadási irodától, utóbbi a Qatar Sports Investmentstől, a többinek csak morzsák akadnak hozzájuk képest.
A spanyol labdarúgás anyagi gondjait látva már nem egy szakértő kimondta, hogy modellváltásra van szükség – már csak azért is, mert egész Európában eddig csak hat spanyol csapat ellen kezdeményeztek csődeljárást, de harminc egylet táncol a szakadék szélén az első és másodosztályban. Az élvonal teljes adósságállománya 3,5 milliárd euró, ebből 600 millió a társadalombiztosítás követelése, a többi az egyes csapatok közötti, bankoknak és más hitelezőknek szóló tartozás. Patxi Izco, a most fő támogató nélkül maradó Osasuna elnöke szerint ha csökkentik a játékosok bérét, csak néhány nagy sztár távozna, és maradna a külföldi játékosok 99 százaléka, a változtatás pedig nem rontaná a minőséget sem. Az UEFA is felfigyelt arra a már európai jelenségre is, hogy míg a foci egyre több bevételt hoz, a csapatok megint egyre jobban eladósodnak – akárcsak 20-25 éve. Az is figyelmeztető jel, hogy a négy nagy európai bajnokság klubjai 1,2 milliárd eurós adósságot halmoztak fel a 2009–2010-es idényben, kétszer annyit, mint az előzőben.
A BBC a minap foglalkozott a futball hatásának gazdasági és lélektani oldalával is: Spanyolországban évi 13 milliárd dollárt mozgat meg, és 85 ezer állást tart fenn. Foci nélkül a spanyol lakosság döntő része nem tud mihez kezdeni magával, mert a sportág rajongója. A sztrájk idején óriási űrt éreztek a szurkolók, hiszen nem találkoztak barátaikkal, és nem tudták levezetni a bennük felhalmozódott feszültséget sem. A téma közgazdász szakértője, José María Gay szerint a spanyol labdarúgás a szintén bajba került gazdaság tükörképe, mert sokkal többet vásárolt, mint amennyi a bevétele, és a kelleténél jobban eladósodott.
Az eredmény: robbanékony elegy.

A rajt a második körrel. Az elhalasztott 1. forduló miatt a hét végén a 2. fordulóval rajtol a szezon, a következő szereposztásban, szombat: Gijón–Real Sociedad, Valencia–Santander, Granada– Betis; vasárnap: Atlético Madrid–Osasuna, Bilbao–Rayo Vallecano, Mallorca–Espanyol, Getafe–Levante, Zaragoza–Real Madrid, Sevilla–Málaga; hétfő: Barcelona–Villarreal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.