Lemondott a japán miniszterelnök

Lemondott a Japán Demokrata Párt (DPJ) elnöki tisztségéről, egyben a kormány vezetéséről Kan Naoto. A japán miniszterelnök igen nagy bajban hagyja pártját és az országot, hiszen utódjának az atomkatasztrófával, az óriási adóssággal és a hagyományos belső politikai viszályokkal is foglalkoznia kell.

2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Televíziós beszédben jelentette be döntésének hátterét, mondván, ő mindent megtett, ami tőle telt, de a pusztító katasztrófák olyan súlyos következményekkel jártak, amelyekkel nem tudott mit kezdeni. Kan érvelése annyiban nem helytálló, hogy a március 11-i földrengés idején ő már politikai szempontból az életéért küzdött, s csakis azért maradhatott a helyén, mert a szökőár, valamint a nukleáris katasztrófa során a viták helyett a mentésre koncentrált mindenki. Végül a fukusimai atomerőmű katasztrófája súlyosabbnak bizonyult az eredetileg gyanítottnál, s Kan Naoto felelősségét is felvetették az üggyel kapcsolatban, így tudott volt, a miniszterelnök az első alkalommal be fogja dobni a törölközőt, pedig júniusban még túlélt egy bizalmatlansági indítványt is. Most, hogy tegnap a parlament elfogadta a pótköltségvetést, a lemondás nyilvánvalóvá vált.
A tervek szerint szombaton kezdődik a kampányidőszak, hétfőn a Japán Demokrata Párt elnököt választ, kedden pedig már új miniszterelnök adja át megbízólevelét a császárnak. A Japan Today szerint akár kilenc jelölt is indulhat a versengésben; a fő esélyesek Maehara Szeidzsi volt külügyminiszter, Noda Josihiko pénzügyminiszter, Kajeda Banri ipari miniszter és Mabucsi Szumio volt közlekedésügyi miniszter. Ám azt minden érintett kijelentette, akár még hétfőn is új nevek merülhetnek fel. Maehara korábban a DPJ elnöke is volt, Kant győzte le egy párton belüli választás során, ám később le kellett mondania, mert pénzadományt fogadott el egy koreai állampolgártól. Maehara népszerű a lakosság körében, támogatja az Egyesült Államokat, ellenzi a Kínához való közeledést, de van egy óriási hibája, ugyanis nem szereti őt Ozava Icsiro, amely könnyen minden álma végét jelentheti. Ozava a DPJ kiskirálya, a gyanús hátterű, keresztapaként működő politikai akcióhős, aki jelenleg a párt legnagyobb frakcióját vezeti, egyben várja bírósági eljárása kezdetét, amely során pénzügyi szabálytalanságokért kell felelnie. Kan lemondása után az Ozava-csoport egyik tagja elárulta, a száznegyven fős frakció vezetője valószínűleg Kajeda Banrit támogatja majd. Maehara hívei azon ügyeskednek, hogy Noda Josihiko és Tarutoko Sindzsi korábbi házbizottsági elnök támogatói a külügyminiszter mellé álljanak. A korábbi kormányfő, Hatojama Jukjo két jelölttel beszélt, Kajedával és Ozava Szakihito volt környezetvédelmi miniszterrel, vélhetően azért, hogy kiválassza a számára – és nagy szövetségese, Ozava Icsiro számára – is megfelelő próbálkozót. A hétfői szavazáson 398 DPJ-képviselő fog szavazni.
Aki győz, az fogja a széttagozódott parlamentet egységbe forrasztani, s meggyőzni a világot, hogy úrrá tudnak lenni az újjáépítés közepette a világ legnagyobb adósságán. A piaci elemzők ezt nem tartják valószínűnek, s ennek egyik legfőbb oka a már-már hagyományossá vált politikai hinta. Kan Naoto öt év alatt a hatodik miniszterelnök Japánban, ezért abban bizakodnak a japánok, hogy utódja tovább húzza majd, mint elődei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.