Menekülő jakuza

2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manapság egy dollárért 76 jent adnak, egy éve 84-et, két éve 93-at, három éve 108-at, négy éve 115-öt. A japán fizetőeszköz erősödését nagyon súlyosan megérzi a szigetország exportja, főként a gyártók panaszkodnak, amelyek egyre kevesebbet keresnek, forgalmuk visszaesik drága portékájuk miatt, s azon gondolkodnak, hogy külföldre viszik a termelést. A Nikkan Gendai című lapban megjelent cikk szerint ezt fontolgatja a Jamagucsi-gumi, az ország legnagyobb és legbefolyásosabb bűnszövetkezete is, minthogy az illegális műveleteiket elfedő cégek profitja annyira visszaesett, hogy nem érdemes sokáig fenntartani.
Persze a jakuza nagyon erősen kötődik Japánhoz, az említett Jamagucsi-gumi pedig különösen Kobe városához, ahol székháza található, így az országból való távozás nem tűnik valószínűnek, az azonban lehetséges, hogy egyre többen fognak feltűnni az Egyesült Államokban és Dél-Koreában. Bár a szervezet a rendőrség által is ismert bűnözők csoportja, bizonyos szociális érzékenységről tett tanúbizonyságot több alkalommal is. Az 1994-es kobei nagy földrengés idején a jakuza saját hálózatát használta, hogy segítsen a rászorulókon, élelmiszert és vizet osztott a hajlék nélkül maradtaknak, mivel a hivatalos segítség akadozott. Az idei katasztrófa idején a csoport megnyitotta épületeit a rászorulók előtt, és segélyt szállított a földrengés sújtotta vidékekre.
Ettől persze a jakuza nem emberbaráti szervezet, hanem főként kábítószer-kereskedelemmel, pornográfiával, csempészettel, védelmi pénz szedésével foglalkozó bűnbanda, amelynek a vezetőjét a tagok szerint egyre keményebben szorongatja a rendőrség. „A legtöbbünk számára nincs valódi kiút, fogalmunk sincsen, hogyan kell hagyományos munkát vállalni” – vallotta be szomorúan a jakuza egyik tagja, aki a külföldre vándorlást fontolgatja, ha folytatódik a mélyrepülés. Ha Japán fejlődik, a jakuza is, gazdasági válság idején viszont ott is meg kell húzni a nadrágszíjat. A külföldre terjeszkedés a Jamagucsi-gumi számára azt jelentené, hogy meg kell küzdeniük a helyi bűnözőkkel, például az amerikai csoportokkal. A helyi beszámolók szerint a tagok Amerikában sokszor újjászületett keresztényekként jelennek meg, ahol boldog-boldogtalant befogadnak, senki sem érdeklődik az iránt, ki is az a tetovált hátú, csonkolt ujjú japán fiatalember, aki sír Jézus neve hallatán. A legújabb pletyka arról szól, hogy a jakuza se nem távozik, se nem marad, hanem hajókat vásárol, amelyekkel az amerikai partoktól nem messze kábítószeres bulikat tartanak. Ha a parti őrség rájuk támad, akkor kockáztatják a diplomáciai botrányt, így óvatosan fognak eljárni, legalábbis ebben bíznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.