Nagy árat fizettek a biztonságért

Szeptember 11-e jobban megváltoztatta az amerikai politikát, gondolkodásmódot és a lakosság pszichológiáját, mint a Pearl Harbor elleni támadás vagy John Fitzgerald Kennedy lelövése – vélték tíz évvel az események után amerikai kutatók. Szakértők szerint Amerika ma biztonságosabb helyzetben van, mint tíz éve, de súlyos árat fizetett ezért.

2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bukósisakos rendőrök gépfegyverrel a kezükben járőröznek a New York-i Times Square metrómegállójának peronján. Ez csak azóta van így, hogy a terrortámadások megváltoztatták Amerika életét. A Brown Egyetem kimutatása szerint 400 milliárd dollárral többet költött azóta az ország önmaga biztonságára, és 1300 milliárd dollárba került az iraki és az afganisztáni háború. Az elnöknek és a rendőrségnek megnövekedett a hatalma, bármikor bárkit vizsgálat alá vethetnek, de látható a komolyabb ellenőrzés a kikötőknél és a repülőtereken is. Peter King New York-i republikánus képviselő, a belbiztonsági bizottság vezetője szerint az általános szigorúság az élet minden területén sokkal jobb, mint „halálra égni vagy kiugrani egy 106 emeletes épület tetejéről”, utalva a tíz évvel ezelőtti katasztrófákra. A Reuters által megkérdezett arab származású amerikaiak ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy kinézetük miatt nehezen engedik őket repülőre 2001 óta. – A helyzet most rosszabb, mint 2002. szeptember 11-én – mondta Dawud Walid, az Amerikai–Iszlám Kapcsolatok Tanácsának képviselője.
– Elképzelhetetlen volt, mikor megtörtént, és mégis, minden itt játszódott le az orrunk előtt –, mondta egy egyetemi fórumon Michael Nacht. A Berkeley Egyetem professzora érdekes összefüggésre hívva fel a figyelmet. – Oszama bin Laden és az al-Kaida célja az volt, hogy Afganisztánba csábítson minket, ahol csapdában leszünk. Ezért arra számítottak, hogy úgy megnöveljük hadi kiadásainkat, hogy akár csődbe is mehetünk – mondta a professzor, hozzátéve, most, tíz évvel az események után soha nem látott adósságban úszik az ország, a költségvetés súlyos deficittel zár, és bár ez nem mind szeptember 11-nek a hatása, de „az Egyesült Államok gazdaságának gyengesége nagymértékben annak eredménye, ahogyan válaszoltunk a terrortámadásokra”.
Kollégája, James Patterson szerint fontos az amerikaiak zavarodottságát is figyelembe venni, hiszen ők korábban azt hitték, a világ szereti őket, mint a remény bajnokait és a jogok védelmezőit. A Brown egyetem tanára rámutatott, két éven belül az amerikai kongresszus számos jogokat csorbító intézkedést hozott, mint például a hazafias törvényt, és két olyan háborúba kezdett, amelyek az amerikai történelem leghoszszabb konfliktusai is lehetnek.
A közvélemény-kutatások alapján azt mondhatjuk, hogy az amerikaiak tíz évvel a terrortámadások után nem tudják eldönteni, hogy biztonságosabb lett-e az országuk, hiszen nagyjából ugyanannyian érzik magukat jobban fenyegetve, mint ahányan kevésbé aggódnak. Az is bizonyos, hogy arról nem készítettek felmérést, vajon a nagyvilág békésebb, biztonságosabb lett-e a tíz év alatt.
„Talán biztonságosabb, de biztos, hogy nem lett boldogabb” – írta néhány napja az Irish Examiner vezércikkírója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.