Német baloldali győzelem

Stefan Lázár
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország választásokkal tarkított idei évének utolsó előtti állomása a szociáldemokraták (SPD) sikerét hozta. Mecklenburg– Elő-Pomerániában az SPD – az exit poll adatok szerint – 37 százalékkal győzött, 2006-os eredményével öszszehasonlítva 7 százalékkal növelte szavazatainak számát. A kereszténydemokraták (CDU) 4,8 százalékpontot vesztettek ugyan, de 24 százalékkal még mindig a tartomány második legnagyobb politikai erejét alkotják. A Schwerinben mindeddig működő SPD–CDU-koalíció jövőjét megkérdőjelezi a kis pártok eredménye; a szocialista Baloldal 17 százalékkal, a Zöldek 8,5 százalékkal kerültek be a parlamentbe. A politikai botrányokról gondoskodó szélsőjobboldali NPD, amely öt esztendeje képviselteti magát a törvényhozó testületben, minimális különbséggel jutott csak túl az 5 százalékos küszöbön. A kormányzáshoz szükséges 36 képviselővel az SPD–CDU-szövetség éppen úgy rendelkezne, mint a szociáldemokrata–szocialista koalíció.
Erwin Sellering (SPD) miniszterelnök átmenetileg nem volt hajlandó nyilatkozni kormánya öszszetételéről. A polgárok 58 százaléka az eddigi kormány mellett foglal állást. A választás vesztese az FDP. A liberálisok az öt esztendővel ezelőtt elért 9,6 százalékkal szemben ezúttal mindössze a szavazatok 3 százalékát kapták. Ez figyelmeztetés az Angela Merkel vezette berlini CDU–FDP-koalíció számára is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.