Nyomozás az ősláp lecsapolása miatt

Már a rendőrség is vizsgálja a Balatonfenyveshez közeli, nemzetközileg is védett nagybereki ősláp megcsapolását, amely miatt a helyi nemzeti park tett feljelentést. A földterületet az államtól hektáronként évi tíz forintért bérlő Hubertus Bt. ügyvezetője tagadja, hogy természetkárosítás történt volna. Eközben az elszámoltatási kormánybiztos kezdeményezte a haszonbérleti szerződés semmissé tételét.

2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomozást indított természetkárosítás gyanújával a marcali rendőrség a nagybereki vízimadár-rezervátum vízszintjének kritikus szintre süllyesztése miatt – tudtuk meg Bíró Gábortól, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. Tájékoztatása szerint az ügyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tett feljelentést. Hozzátette: ismeretlen elkövető ellen folytatják az eljárást, és jelenleg szakértői véleményekre várnak.
A Balatonfenyveshez közeli bereki ősláp 1977 óta védett természeti terület, június elseje óta pedig nemzetközi jelentőségű vadvízi élőhelynek minősül. Néhány hónappal ezelőtt madarászok hívták fel a figyelmet arra, hogy egy tavaly decemberben módosított vízjogi engedély birtokában a Balaton-Nagyberek Vízitársulat engedte le a lápot az időszaki minimumszint közelébe. A vízitársulat intéző- és felügyelőbizottságának élén annak a Hubertus Agráripari Bt.-nek az üzletvezetői állnak, amely az állami tulajdonú természetvédelmi terület földhasználati jogával is rendelkezik. A Hubertus vadásztatással is foglalkozik, ezért a madarászok azt gyanítják, hogy a lápot szándékosan akarják kiszárítani, hogy a területen ismét vadászni lehessen. Szerintük ez a helyi élővilágot katasztrófával fenyegeti. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park is osztja ezt az aggodalmat, és éppen emiatt tettek büntetőfeljelentést a rendőrségen. Ugyanakkor a Hubertus Bt. ügyvezetője, Csató András tegnap ismételten visszautasította, hogy természetkárosítás történt volna. Azt állította: ismeretlenek eltömítették a vízeresztő zsilipet, és ezért kényszerültek arra, hogy átvágják a gátat. Hozzátette: a tavalyi nagy esőzések után megpróbáltak viszszatérni a száz éve megszokott szintre, a jelenleg is érvényben lévő vízjogi engedélyüknek megfelelően.
Azonban nemcsak a láp megcsapolása, hanem a haszonbérleti szerződés is aggályosnak tűnik. Amint arról a múlt héten beszámoltunk, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos hűtlen kezelés gyanújával készül feljelentést tenni, ugyanis a védett lápot is magában foglaló, közel 8000 hektárnyi állami földet 1992-ben mindössze évi 80 ezer (tehát hektáronként tíz) forintért adták bérbe 99 esztendőre a Hubertusnak. A kormánybiztos vizsgálata szerint ezzel az államot mintegy 7-8 milliárd forintos kár érhette. Mivel a szerződésben Budai Gyula több jogszabályellenes kitételt is talált, ezért a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél a szerződés semmissé nyilvánítását és a terület állami birtokba vételét kezdeményezte. Erre Csató András úgy reagált: azért szabták meg az állami terület bérleti díját hektáronként évi tíz forintban, mert abból mindössze 2000 hektár alkalmas növénytermesztésre, 4700 hektáron pedig legelő- és erdőgazdálkodást folytatnak. Ráadásul a szerződés értelmében feladataik közé tartozik több mint tízezer hektár vízelvezető rendszereinek üzemeltetése és fenntartása, amely évi 30–80 millió forintba kerül, és ez az ügyvezető szerint nagyjából arányban van a földbérlet piaci árával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.