Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Össztűz zúdul a kormány terveire

Erős ellenállásba ütközött a kormány azon terve, amely kedvezményes árfolyamon tenné lehetővé a devizahitelek visszafizetését, az árfolyam-különbözet jelentős részét pedig a bankok nyakába varrná. A terv Ausztriában is hatalmas hullámokat vetett: nyugati szomszédunk a bankjait félti, és az Európai Bizottsággal vizsgáltatná meg az elképzelést. Orbán Viktor szerint elképzelhető, hogy perek indulnak az intézkedéseink miatt, ám hangsúlyozta, az európai fórumok döntései miatt nem érheti hátrány a devizahiteleseket.

Szilágyi Richárd
2011. 09. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Össztűz zúdult a kormány azon terveire, amelyek lehetővé tennék a devizaadósoknak, hogy 180 forintos árfolyamon számolva előtörlesszék a frankhitelüket, vagy 250 forinton fizessék ki az euróhitelüket. Az elképzelésnek számos ellenzője van, hazánkban többek között a Magyar Bankszövetség fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy szerinte hazánk pénzügyi stabilitását veszélyezteti a kedvezményes előtörlesztés lehetősége, de a magyar tervek Ausztriában is visszhangra találtak. – Nyugati szomszédunk pénzügyminisztere levélben tiltakozott a lépés ellen, és arról beszélt, hogy a tervek az osztrák bankokat veszélyeztetik – tudta meg a távirati iroda. A bécsi kormány vezetői, Werner Faymann kancellár és Michael Spindelegger alkancellár emellett arról beszéltek, az Európai Bizottságnak (EB) kell megvizsgálnia, hogy jogszerű-e a magyar lépés. Az EB szóvivője egyébként tegnap közölte: bár korai még végleges véleményt mondani az előtörlesztésről, első ránézésre aggodalmaik vannak a jogosságát illetően.
*
Frank Gill, a Standard and Poor’s hitelminősítő vezető igazgatója is aggodalmát fejezte ki a tervek miatt. A Bloombergnek adott interjújában elmondta: a devizahitelek rögzített árfolyamon történő, egyösszegű törlesztése veszélyezteti a hitelezést, a gazdasági növekedést és a közpénzügyeket, így a rosszabb besorolás felé terelheti az országot.
Az erős ellenállás, úgy tűnik, nem érte váratlanul a kormányt. A nemzetközi kritikákkal kapcsolatban Orbán Viktor a Hír TV-nek nyilatkozva azt mondta: pontosan azzal a helyzettel kell szembesülnünk, mint a bankadó esetén. Emlékeztetett arra, hogy a korábban bevezetett multiadók miatt jelenleg is perben állnak nemzetközi cégekkel. A tervezett lépések kapcsán a miniszterelnök ugyanakkor leszögezte, az európai fórumok döntései nem érinthetik hátrányosan a devizahiteleseket.
– Akik nem tették a dolgukat, azoknak viselniük kell a felelősséget – mondta a kormányfő azokról, akik 2002 után nem figyelmeztették az embereket a devizahitelek veszélyeire. Kiemelte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, a mindenkori pénzügyminiszterek és miniszterelnökök pozícióját, ugyanakkor kitért a jegybanki vezetés felelősségét firtató műsorvezetői kérdés elől. A miniszterelnök szerint parlamenti albizottságnak kell megvizsgálnia a kialakult helyzet miatti esetleges személyi felelősséget. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy 150 és 300 ezer között lehet azoknak a száma, akik rendelkeznek olyan összegű megtakarítással, amellyel igénybe tudják majd venni a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének – időbeli korláthoz kötött – lehetőségét. A politikus megjegyezte azt is, valójában nem a kormánynak, hanem a bankoknak kellett volna javaslatokat tenni a kockázatmegosztásra.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kijelentette: megérti, de nem osztja a kormányzati tervekkel szembeni kritikákat, és számít rá, hogy a jogszabályokat bíróságon támadják majd meg, a végtörlesztés lehetőségével pedig várakozásai szerint nem élnek majd tömegesen. Közölte azt is: számít arra, hogy a végtörlesztésről szóló jogszabályok az Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság elé kerülnek, de – fűzte hozzá – majd az onnan érkező válaszok fényében dönt a kormány a válaszlépésről. – A kabinet egyébként ma ismét tárgyal a devizahitelek egyösszegű végtörlesztéséről, és ha jóváhagyja a Nemzetgazdasági Minisztérium által előkészített jogszabálytervezetet, a parlament a jövő héten elkezdheti a tárgyalását. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője elmondta: ha a Ház elé kerül a javaslat, az ellenzéken múlik, hogy egy vagy két hét alatt, vagy adott esetben egy nap alatt fogadja el az Országgyűlés. A végtörlesztést érintő külföldi reakciókra a szóvivő azt válaszolta: pénzügyileg tartható megoldást hoz a kabinet javaslata. – Azoknak a bankoknak, amelyek mögött erős anyabankok állnak külföldön, semmilyen módon nem kell aggódniuk, ahogyan a magyar hátterű pénzintézeteknek sem – mondta.
A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint még számos jogi kérdést kell tisztázni az előtörlesztés kapcsán. Torba Tamás közgazdász úgy gondolja, hogy a 180 forinton történő előtörlesztés tetszetős és hazafias ötlet, de nagyon úgy tűnik, az Európai Unió szűrőjén nem megy majd át. A szakember szerint az ország devizaadósságából fakadó problémáinak egyik lehetséges megoldása az lenne, ha kötvényesítenénk a tartozást. Ez lehetővé tenné, hogy a svájci jegybanknak kötvényeket adjunk frankért cserébe, így teremtsük elő a devizafedezetet. A hitelezők így az eredeti ütemezés szerint jutnának a frankhoz. Egy ilyen megoldás a szakértő szerint mindkét fél érdekeit szolgálná: Magyarország hozzájuthatna a szükséges devizához, Svájc számára pedig a fenti ügylet mindenképpen olcsóbb lenne, mint a folyamatos intervenció. További előny hazánk számára, ezen lépés hatására eltűnik a legveszélyesebb devizakomponens az adósságunkból, hiszen az országnak svájci frankban nemigen van bevétele. Róna Péter közgazdász lapunknak arról beszélt, fel kellene vennünk a kapcsolatot a svájci jegybankkal, és kötvényeket kellene adnunk cserébe a hazánk számára nélkülözhetetlen svájci frankért.
Jó szándékúnak, de dilettánsnak és kivitelezhetetlennek nevezte a gazdasági bizottság szocialista alelnöke a kormány elképzelését. Józsa István szerint nem lehet jó a javaslat, hiszen egyszerre döntötte be a forint árfolyamát, rántotta le a budapesti értéktőzsdét és „vágta haza” a két magyarnak mondott bankot, az OTP-t és az FHB-t.
A külföldi elemzők szerint van jó és rossz oldala is az elképzeléseknek. – Hosszú távon kedvező hatásokkal járhat a bejelentett terv, bár kötelező forintalapú refinanszírozás híján valószínűleg kevesen tudnak majd élni a lehetőséggel – vélekedtek londoni elemzők. A Goldman Sachs bankcsoport szakértői szerint ha az elképzelést jól megtervezett módon hajtják végre úgy, hogy ne károsodjon a bankrendszer, és ne álljon le a hitelezés, az hosszú távon nagyon pozitív fejleménynek bizonyulhat.

publicisztika a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.