Repa és Rácz másként csinálná

2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koncepció elkészült, de lesöpörték, ami nagy tévedés, de a baj az, hogy nincs helyette más. Ma „csak” azt nem tudjuk, mit kell ellátnunk, hogyan kell működnünk, és ki lesz a tulajdonosunk. Egyelőre csak annyit látunk a Semmelweis-tervből, hogy visszarendeződést mutat a hetvenes évekhez – mondta egy hét végi siófoki tanácskozáson Repa Imre professzor, a Kaposi Mór Oktatókórház főigazgatója. Az egészségügyi tárcáétól eltérő ellátási koncepciót kidolgozó, Fejér, Somogy és Veszprém megyei kórházainak összehangolt fejlesztését célzó úgynevezett Pannon-modell egyik harcos kezdeményezője a szombaton zárult tanácskozást megnyitó beszédében úgy fogalmazott: azok vannak itt együtt, akik az „elabortált” Pannon Egészségügyi Társulást alkották volna.
Mint korábban megírtuk, Repa Imre azt vallja: ahhoz, hogy az egészségügyi ellátás fejlődőképes legyen, koncentrálni kell a fejlesztési erőforrásokat, amelynek egyik legésszerűbb módja a régiók összefogása. Kérdésünkre a siófoki tanácskozást követően leszögezte: anélkül, hogy rendelet szabályozná a Pannon Egészségügyi Társulás, illetve a Pannon-modell működését, Fejér, Somogy és Veszprém megye változatlanul segíti egymás egészségügyét.
Az Integráció – kényszer és lehetőség – de kivel és hogyan? című előadásában Rácz Jenő kórházszövetségi elnök, a veszprémi kórház igazgatója Repa Imréhez hasonlóan szólt az elvetélt integrációs tervezetről, és egyebek közt kijelentette: a jelenlegi betegellátási rendszert nem lehet működtetni. Emlékeztetett a kórházak aggasztó, ma már negyvenötmilliárd forintos, lejárt határidejű tartozására, és azt mondta: ha a jövő évi költségvetésben sem lesz erre pénz, akkor újratermelődik a beszállítói tartozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.