Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Tarlós kiszállt a vitából

Tarlós István nem foglalkozik tovább az önkormányzati törvény körüli vitával – tudtuk meg. A fővárosi kerületeket tömörítő érdekképviselet tegnap zárt ülést tartott, ahol elfogadták azt a tervet, hogy a Fővárosi Közgyűlést a kerületi polgármesterek és 11 listás képviselő alkossa, s utóbbiak közül válasszanak főpolgármestert.

2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezután kizárólag az önkormányzati törvény elfogadása után reagálok a fejleményekre, a parlament döntéséig nem foglalkozom a kérdéssel, és egyeztetésekre sem járok – mondta lapunk érdeklődésére Tarlós István (Fidesz– KDNP). A főpolgármester tegnap sem vett részt a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) tanácskozásán. A huszonhárom kerület polgármestere és alpolgármestere zárt ülésen vitatta meg az önkormányzatok jövőjét.
A Magyar Hírlap a napokban arról írt, hogy a következő önkormányzati választástól kezdve a főpolgármestert nem közvetlenül a budapestiek választják majd meg, hanem a közgyűlés. A lap szerint erről a Fidesz–KDNP parlamenti frakciójának múlt heti ülése döntött. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV-nek adott keddi interjújában cáfolta, mondván, Budapest jövőjét helyben kell eldönteni.
Tarlós István lapunknak csupán annyit mondott minderről, látott egy BÖSZ-tervezetet, amely szerint azért kellene közvetetten választani a főpolgármestert, mivel jelenleg „túl nagy a legitimitása”. Tarlós furcsállja ezt a demokráciafelfogást, rá 2010 októberében ugyanis több mint 321 ezren szavaztak. Lapunknak augusztusban adott interjújában már jelezte: nem akar „kinevezett főpolgármester” lenni.
A BÖSZ javaslata szerint a Fővárosi Közgyűlés tagja lenne 2014-től az összes megválasztott budapesti polgármester, valamint a listás szavazás útján megválasztott további 11 képviselő, tehát a jelenlegi létszámot tartva és nem növelve, 34 taggal működne a testület – ismertette Riz Levente XVII. kerületi polgármester a koncepciót az ülés után. A listán megválasztott képviselők közül választaná a Fővárosi Közgyűlés az elnökét, vagyis a főpolgármestert. A BÖSZ elnökségi tagja azt is elmondta: a szervezet együttműködésre épülő politikai és közigazgatási rendszert szeretne Budapesten „az után a húsz év után, ami a kerületek és a főváros között folyamatos konfliktusokkal telt, amikor Demszky Gábor korábbi főpolgármester »fittyet hányt« a kerületek javaslataira, véleményére”.
A tervek nem újak: 1990 nyarán, az Antall-kormány idején az MDF–SZDSZ-paktum alapján alkották meg az önkormányzati törvényt. Akkor volt külön fővárosi jogszabály is, a 88 tagú közgyűlésben 22 kerületi delegált vett részt teljes joggal. A rendszerváltozáskor az SZDSZ-es Demszky Gábort a közgyűlés választotta főpolgármesterré, ugyanakkor választotta meg polgármesterré Tarlós Istvánt Óbuda-Békásmegyer képviselő-testülete is. A Horn-kormány kétharmados többséggel 1994-ben, a helyi választások előtt pár hónappal eltörölte a fővárosi törvényt, egyfordulóssá alakította az önkormányzati választást, és azóta lehet közvetlenül szavazni a települések első embereire.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.