Tbc-vel fertőzött újszülöttek

Tuberkulózissal fertőzött meg újszülötteket egy beteg ápolónő az egyik neves római kórházban. Az asszony tesztje 2004-ben pozitív lett, az intézményben azonban ezt nem vették komolyan, és óvintézkedések nélkül tovább dolgozhatott ápolónőként, ráadásul másfél éve az újszülöttosztályon. A rendőrség nyomozást indított.

2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 79 újszülöttet fertőzött meg egy tuberkulózisban (tbc) – más néven gümőkórban – szenvedő ápolónő Róma egyik legnevesebb kórházában, a Gemelliben. Az utóbbi hónapokban született babákat – több mint 1745-öt, – tesztnek vetették alá a közelmúltban, értesítették a betegek szüleit, akik között pánik tört ki. – Az ápolónő július végén döbbent rá, hogy ő fertőzhette meg az újszülöttosztályon lévő gyermekeket – közölte a Mezzogiorno című internetes portál. A néhány hete kezdődött nyomozás kiderítette, hogy 2004-ben tbc-tesztet végeztek a kórházi dolgozókon, az ápolónőé pozitívnak bizonyult. A kórházban azonban ezt nem vették komolyan, mondván, csupán a vakcinára reagált ily módon a szervezete.
A nőt jelenleg egy másik intézmény fertőzőosztályán ápolják, szerdán a maszkba és védőruhába bújt ügyészek négy órán át kérdezgették, közölte a Corriere della Sera. – Kétségbeesett, és napról napra erősebb lelkiismert-furdalás gyötri, ahogy egyre több gyermekről derül ki, hogy fertőzött – mondta az aszszony. A nyomozók legfőképpen arra kíváncsiak, miként történhetett meg, hogy a hét évvel ezelőtt tbc-snek bizonyult nő továbbra is a Gemelli ápolónőjeként dolgozhatott, ráadásul másfél éve az újszülöttosztályon.
Meghallgatták a kórház összes vezetőjét is, akik arra hivatkoztak, hogy a hét évvel ezelőtti teszt pozitív eredményét azért nem találták riasztónak, mert gyakran azt az oltóanyag valamelyik összetevője okozza, és nem a fertőzés. A rendőrök azonban ezt a magyarázatot nem találták meggyőzőnek. Gyanújukat erősíti, hogy bár évekre viszszamenőleg lefoglaltak dokumentumokat, de közülük nem került elő olyan, amely arról szólt, hogy az ápolót ezek után kivizsgálták vagy kezelték volna. Ha mégis megtették, az hatástalan volt, ennek bizonyítéka a 79 tbc-s kisgyerek. A rendőrök kezdetben idén júniusra és júliusra tették a fertőzés lehetséges idejét, de az újabb fejlemények miatt 2004-ig kell ásniuk. Leghamarabb azt akarják kideríteni, hogy a nő mikor és hol fertőződött meg.
Még nem biztos, hogy igaz-e, amit a Codacons környezet- és fogyasztóvédelmi szervezet állít, hogy az asszony szintén fertőzött, rákbetegek mellett dolgozó férjétől kapta el a betegséget, vagy esetleg még 2004 előtt, korábbi munkahelye valamelyikén került kapcsolatba tbc-s beteggel. A szervezet azt kéri, hogy a kezdeti, gondatlan veszélyeztetés helyett a gyanúsítást súlyosbítsák járvány-, illetve egészségügyi katasztrófa okozásává.
A történtek után az olasz egészségügyi miniszter körlevélben figyelmeztette az intézményeket a dolgozók oltásának fontosságára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.