Török ultimátum Izraelnek

A lehető legalacsonyabb szintre csökkenti diplomáciai kapcsolatait Ankara Izraellel, így reagálva arra, hogy a zsidó állam nem hajlandó bocsánatot kérni a Mavi Marmara segélyhajót ért támadásért. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter közölte, a második beosztottnál magasabb rangú izraeli diplomatáknak szerdáig el kell hagyniuk Törökországot.

2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Davutoglu közölte, minden katonai megállapodást felfüggesztenek Izraellel, hazája a földközi-tengeri szabad hajózásért lépéseket fog tenni, egyúttal segélyben részesítik a 2010-es flottillatámadás áldozatainak családjait. Emellett Törökország továbbra sem hajlandó elismerni a gázai blokádot, az ügyet pedig a Nemzetközi Törvényszék elé viszi. Ez utóbbiról az ENSZ csütörtökön kiszivárogtatott jelentése azt mondta, nemzetközi jogi szempontból nem volt vele probléma.
A flottilla elleni támadásban kilenc ember halt meg, közülük nyolcan török állampolgárok voltak, egyikük pedig egy török származású amerikai. Izrael szerint a hajóra leszállt katonák terroristákat öltek meg, így semmi okuk bocsánatot kérni. Az egyre fagyosabb kétoldalú kapcsolatokat tovább hűtötte Danni Danon, az izraeli parlament helyettes szóvivője, mikor levelet írt Hillary Clintonnak azt kérve, nyilvánítsa Törökországot terrorizmust támogató állammá. Az amerikai külügyminiszternek címzett levélben Danon azt állította, Törökország Irán szövetségese, a „gonoszok tengelyének meghosszabbítása”, s Amerikának még azelőtt kezelni kell a helyzetet, mielőtt késő volna. „A törökök átléptek egy határt. Támogatták a flottillát, támogatják a terrorizmust, s arra vetemednek, hogy Izrael bocsánatkérését kérjék” – írta a heves kirohanásairól ismert kormánypárti politikus. Tavaly év végén Danon „bocsánatkérő levelet” olvasott fel a knesszet plénuma előtt, amelyben bocsánatot kért azért, mert katonáik önmérséklettel reagáltak az őket ért támadásra. „Ha a hatóságok tudták volna, hogy terroristák utaznak a hajón, a parancsuk szerint mindenkit meg kellett volna ölniük, aki fenyegeti őket” – írta gúnyos levelében Danon.
Az említett ENSZ-jelentés egyébként azt állapította meg, hogy Izrael túlzott erővel lépett fel a segélyhajó ellen. Ahmet Davutoglu közölte, a Palmer-jelentés Izrael utolsó esélye a bocsánatkérésre, ellenkező esetben a „B terv lép életbe”. A török diplomácia vezetője nem részletezte a tervezett lépéseket, de azt elmondta, Törökország szankciókat léptethet életbe Izrael ellen, így felfüggesztheti a kereskedelmet is a zsidó állammal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.