Ugródeszka ENSZ-kampány

Nem az a fontos, hogy nyerjünk, a részvétel maga is nagy nyereséget tartogat Magyarország számára, foglalható össze hazánk ENSZ BT-tagságért vívott harca. A világszervezet őszi ülésszakán fognak dönteni arról, hogy kik lesznek 2012–13-ban a fő döntéshozó testület nem állandó tagjai.

2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy várják egyes körök az ENSZ ülésszakát, mint egy híres film bemutatóját. Nem hiába, a palesztin államról szóló szavazás szeptember végén esedékes, a nagy eseményre való várakozás pedig háttérbe szorít mindent, amely kapcsolatos lehet az ENSZ-szel. Ilyen például a magyar pályázat az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságára, amelyre a régiónkból még ketten, Azerbajdzsán és Szlovénia is jelentkezett. Magyarország 2007-ben adta be jelentkezését, de most visszatekintve elmondható, hogy az érdemi munka a siker érdekében a kormányváltás után kezdődött.
Az ENSZ-épületek folyosóin arról beszélnek, a verseny Magyarország és Szlovénia között fog eldőlni, Azerbajdzsán nem tudott olyan hátteret kiépíteni magának, mint a két EU-tag. Ennek ellenére nem szabad Bakut lebecsülni, hiszen iszlám állam, s ügyes politizálással maga mögé sorakoztathatja a mozlim országokat, de egy nagyágyút – mint például Törökország – feltétlenül. Szlovénia ennél sokkal komolyabb vetélytárs. Délnyugati szomszédunk gyakorlatilag 2007 óta kampányol, stratégiája az iszlám államok megpuhítására épít. Ennek a törekvésnek egyértelmű csúcspontja Palesztina elismerése szeptemberben (melynek elvetését hivatalosan tegnap jelentette be Washington). Ljubljana nemigen hagy kétséget tervét illetően. „A szlovénok szinte teljes önfeladással kampányoltak a palesztinok érdekében, s míg korábban egyáltalán nem érdekelte őket a térség, az elmúlt két-három évben a legaktívabbak közé tartoztak a közel-keleti ügyekben” – mondta lapunknak egy nevét elhallgatni kívánó informátor. A pletykák szerint Szlovénia stratégiája az iszlám államok tekintetében sikeres, hiszen az említett közösség rendkívül fontosnak tartja a Palesztináról szóló ENSZ-közgyűlési szavazást. Emlékezetes, az ENSZ-közgyűlésben 2009-ben szavaztak a gázai háború eseményeit összefoglaló Goldstone-jelentésről. A jelentést 144 ország támogatta, 18 ellenezte, 44-en tartózkodtak. Szlovénia az igen gombot nyomta meg, hazánk azonban nemmel szavazott. Előzőleg a jelentésről szavaztak az Emberi Jogi Tanácsban is, ott Magyarország szintén elvetette a jelentést öt másik országgal együtt, Szlovénia viszont tartózkodott. A WikiLeaks-dokumentumok szerint a közgyűlési szavazás után több iszlám állam is felkereste a magyar képviseletet, és kérdőre vonta diplomatáinkat, miért nem álltunk az ő oldalukra.
A magyar stratégia talán a felsoroltak miatt is nem az iszlám országok felé fordult, sokkal inkább Dél-Amerikát és Afrikát célozza, ahová Szlovénia nem igazán ér el, márpedig a közgyűlésben minden szavazat ugyanannyit ér. Úgy tudjuk, a magyar pályázat mellett legalább száz ország áll ki, ám az ígéretek csak akkor számítanak valamit, ha a szavazás napján is a mi pártunkat fogják. Ha hazánk az első szavazási körből továbbjut, azaz nem Magyarországra szavaznak a legkevesebben, akkor már bármi megtörténhet, hiszen újra szavaz minden állam, s könnyen lehet, hogy hazánk 1992–93 után ismét a világszervezet legfontosabb döntéshozó testületének tagja lehet. A magyar diplomácia azonban nem győzi hangsúlyozni, már a kampánnyal is nagy sikert értünk el, hiszen az eddigi sodródó, önálló arculat nélküli magyar külpolitika helyett megkezdtük a nyitást a globális kérdések felé, s ezt az eredménytől függetlenül világszerte észrevették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.