Új kormányfő a sorban

2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noda Josihiko korábbi pénzügyminiszter lett a Japán Demokrata Párt (DPJ) elnöke, egyben a miniszterelnöki poszt várományosa a szervezet tegnapi szavazásának eredményeképp. A mindössze háromnapos elnökválasztási kampány után kijelenthető, hogy a DPJ erős embere, Ozava Icsiro vereséget szenvedett, hiszen az ő jelöltje, Kajeda Banri volt a vesztes fél a mindent eldöntő utolsó szavazási fordulóban. Noda feladata most az lesz, hogy egyesítse a frakciókra esett kormánypártot, irányítsa a szökőár által elpusztított Tohoku megye újjáépítését, s csökkentse az ország külső adósságát. Noda Josihiko Japán hatodik miniszterelnöke öt év alatt.
A lapok szerint a lakosság cseppet sem érdeklődik aziránt, ki lesz az új kormányfő. – Nehéz nyomon követni, ki is a miniszterelnök manapság – mondta egy középkorú nő a Japan Today angol nyelvű hírportálnak, hozzátéve, az elnökjelöltek vitájánál még az általános iskolások beszélgetése is magasabb szintű. A második körbe bekerült öt politikus egyike sem fogalmazott meg markáns véleményt az égető kérdésekről, mivel egyikük sem akarta magára haragítani ezt vagy azt a belső frakciót, így azt sem tudni pontosan, mit tervez Noda. Korábban említést tett arról, hogy szükség lehet ideiglenesen az ellenzéki Liberális Demokrata Párttal való együttműködésre, s a költségvetési hiányt a kiadások csökkentésével kívánja ellensúlyozni, amelyet adóemelés fog követni.
A nyugati újságok kiemelik néhány hete tett kijelentését, miszerint az ő szemében a II. világháború után elítélt japán vezetők nem voltak háborús bűnösök. Ezzel együtt támogatja az amerikai szövetségi kapcsolat fenntartását, és aggodalmát hangoztatta Kína növekvő katonai erejét illetően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.