Afganisztán: erős csapás a békére

Zord Gábor László
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szimbolikus csapást szenvedett el az afganisztáni nemzeti megbékélés ügye az e célból működő Nagy Béketanács elnökének keddi meggyilkolásával. A 71 esztendős Burhanuddin Rabbani személyében ugyanis egy volt elnökkel és az afgán politika szovjetek elleni harcban edződött „nagy generációjának” tagjával is végzett az öngyilkos merénylő – ráadásul a támadásra a nyugati intervenciós erőktől hemzsegő főváros diplomáciai negyedében került sor, ahol elvileg a legjobb a biztonsági helyzet a háborútól dúlt közép-ázsiai országban. Kabul relatív békéje már a múlt héten is erősen megkérdőjeleződött, amikor az ellenállók kommandója naphosszig tűzpárbajt vívott itt külföldi erőkkel és az afgán kormánycsapatokkal, mielőtt legyűrték őket.
A temetésre Karzai elnök is hazautazott New Yorkból; az emlékünnepséget az elnöki palotában rendezték meg, hiszen Rabbani két alkalommal is, 1992–1996-ig és 2001-ben is állt az ország élén. A Nagy Béketanács elnöke kedden állítólag két megbízhatónak tartott látogatót fogadott, akik „különleges üzenetet” hoztak számára a táliboktól. Egyikük a találkozó közben Rabbani vállára hajtotta fejét, és felrobbantotta a turbánjába rejtett pokolgépet. Bár Afganisztánban az ellenállók ritkán haboznak a merényletek vállalásával, a nemzeti megbékélés vezetőjének meggyilkolásáért tegnapig senki nem vállalt felelősséget. Az afgán viszonyok között többeknek is érdekükben állhatott Rabbani halála. Bár 1996-ban a tálibok buktatták meg, majd az ellenük harcoló Északi Szövetség formális vezetője volt a 2001-ben kezdődő nyugati intervencióig, az általa elnökölt megbékélési folyamat célja épp a tálibokkal kötendő kompromisszum volt. A merényletből azonban azok a nem pastu frakciók is erőt meríthetnek, akik a béketanács 2010. októberi megalapítása óta szkeptikusan viszonyultak a tálibok bevonásának gondolatához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.