időjárás 16°C Helga 2023. október 3.
logo

Állami státusvita

Sitkei Levente
2011.10.01. 22:00

Ha Palesztinát az ENSZ rendes tagként elismeri, onnantól kezdve nem kérdéses, hogy egy államról van szó, egyéb esetben még megmaradhatnak a viták erről – mutatott rá lapunk kérdésére Hoffmann Tamás. A nemzetközi jogász elmondta, az államiság hagyományos feltételei, mint a meghatározott terület, lakosság, a nemzetközi kapcsolatok fenntartásának a képessége vagy a központi kormányzat nem feltétlenül jellemző Palesztinára, ezért is törekszenek arra a palesztinok, hogy őket államként ismerje el a nemzetközi közösség.
A palesztinok előtt New Yorkban három út áll: az ENSZ Biztonsági Tanácsától kérik az ország elismerését rendes tagként, a közgyűléstől kérik az államiság elismerését, vagy a közgyűléstől kérik a jelenlegi állandó megfigyelői entitás státus megváltoztatását tagsággal nem rendelkező megfigyelő állammá. Hoffmann Tamás szerint ha a palesztinokat államként ismerik el bármi módon, akkor sokkal jobb érveik lehetnek a jövőben, a határozat alapján államként próbálhatnak fellépni nemzetközi fórumokon is.
Jelenleg az ENSZ-ben a Palesztin Felszabadítási Szervezet a palesztinok képviselője, ám 1988 óta Palesztinaként jelölik meg a világszervezet irataiban, de nem állam, hanem entitás. A tagsággal nem rendelkező állam státusa jár jelenleg az Apostoli Szentszéknek, s ebben a kategóriában volt 2002-ig Svájc, mindketten saját kérésükre. Történelmi okokból, egymás el nem ismerése miatt ugyancsak szavazati jog nélkül volt Nyugat- és Kelet-Németország 1973-ig és a két Korea 1991-ig. A nemzetközi jogász ezzel kapcsolatban rámutatott, a világszervezetben soha nem volt kérdéses, hogy a német államok léteznek, míg Palesztina esetében ez kérdéses. „Szíria és Egyiptom 1958-ban létrehozta az Egyesült Arab Köztársaság néven ismert, rövid életű államszövetséget, amely gyakorlatilag Szíria megszűnésével járt. Amikor 1961-ben felbomlott a szövetség, Szíria diplomatái ismét visszatértek a világszervezetbe, és mindenki úgy tett, mintha mi sem történt volna” – mutatott rá az ENSZ-en belüli fonákságok egyikére Hoffmann Tamás.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.