Elutasították Pahor politikáját

Néhány hónappal ezelőtt népszavazáson utasították el a baloldali szlovén kabinet úgynevezett reformpolitikáját, és miután a Borut Pahor miniszterelnök vezette koalíció két kisebb pártja is elhagyta a koalíciót, nem volt váratlan a keddi kormánybukás. Először tarthatnak idő előtti parlamenti választást Szlovéniában.

Pataky István
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizalmi szavazáson kedden megbukott a szlovén kormány. A kabinet iránti bizalmatlanság kinyilvánítása az alkotmány szerint nem von automatikusan maga után rendkívüli megméretést. Danilo Türk államfő vagy a parlamenti képviselők hét nap alatt kellene, hogy új miniszterelnök-jelöltet állítsanak. Amennyiben harminc napon belül nem sikerül megválasztani az új kormányfőt, akkor elkerülhetetlenek az idő előtti választások. Borut Pahor kabinetjének bukása tulajdonképpen várható volt, hiszen májusban a kormánya elvesztette parlamenti többségét azzal, hogy a nyugdíjasok pártja kilépett a koalícióból, majd júniusban a választók nagy többséggel vetették el a nyugdíjkorhatár tervezett emelését. Augusztusban a liberális Zares is hátat fordított a szociáldemokratáknak. A keddi bizalmi szavazás után minden parlamenti párt illetékese a mielőbbi választások mellett érvelt. Az MTI beszámolója szerint Janez Jansa, a jobbközép ellenzék vezére azt kezdeményezte, hogy május harmadik vasárnapját jelöljék ki a jövőbeni parlamenti választások állandó napjává Szlovéniában.
Elemzők szerint Szlovénia lehet az euróövezet válságának újabb dominókockája. A recesszió hatásai közül kiemelkedik a munkanélküliség növekedése, miután a válságra a munkáltatók jelentős elbocsátási hullámmal reagáltak, így a munkanélküliségi ráta a korábbi 4 százalék körüli szintről 2010-re 7,3 százalékra nőtt. A gazdasági visszaesést a kormány különböző támogatásokkal és gazdaságösztönző intézkedésekkel próbálta fékezni, ezek azonban növelték a költségvetési hiányt, amely tavaly a GDP 5,2 százalékát tette ki. Idénre a Világbank 4,8 százalékos adatot vár. Külön gondot jelentett, hogy az állam idén 243 millió eurót költene az ország egyik legnagyobb pénzintézete, a Nova Ljubljanska Banka feltőkésítésére, ami önmagában 0,7 százalékponttal növelné a deficitet. Közben a recesszió és a költségvetési hiány révén látványosan nőtt az államadósság, melynek megfékezése már az új kormányra vár.
A most megbukott Borut Pahor nemrég azzal vált ismertté a magyar közvélemény előtt, hogy az új magyar alkotmányt és Orbán Viktort is bírálta egy sajtóbeszélgetésen. A szociáldemokrata kormányfő akkor egyebek mellett azt mondta, a magyar EU-elnökség után Magyarországot teljes mértékben elszigetelik. Pahor később, egy brüszszeli Európai Tanács-ülésen személyesen kért elnézést Orbán Viktortól a korábban kiszivárgott kijelentései miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.