időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

KDNP: politikai nyomás révén folyik a privatizáció Egerben?

MNO
2008.09.29. 15:03

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a Heves megyei kórház privatizációja ügyében több tisztázatlan kérdés van, amire többszöri próbálkozás után sem sikerült választ kapniuk; erről a párt szakpolitikusa, Nagy Kálmán beszélt az MTI-nek hétfőn annak kapcsán, hogy a tervek szerint a HospInvest október 1-jétől veszi át az intézmény működtetését.

Nagy Kálmán – elmondása szerint – országgyűlési képviselőként három alkalommal próbálta ellenőrizni azt a folyamatot, amelynek eredményeképpen a HospInvest megkapja az engedélyt a Heves megyei kórház működtetésére, ám egy alkalommal sem járt sikerrel. Közölte: értékelhető információkat nem sikerült kapnia. Úgy vélte, „az ÁNTSZ vezetőjének fogalma nincs arról”, hogy ha kiadják az engedélyt a HospInvestnek, akkor október 1. után hogyan fog működni a Heves megyei kórház. Nagy a mindeddig megválaszolatlan kérdések között említette – egyebek mellett – azt: hogyan tudhatja egy magáncég idő előtt, hogy mi lesz az az időpont, amikor elkezdheti a működést; de kérdés az is, miért helyezték át a HospInvest és a megye közötti szerződés megkötését a regionális egészségbiztosítási pénztártól az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP).

A problémák között említette a politikus, hogy az ÁNTSZ regionális szervezete helyben nem vizsgálta a kórház működésének feltételeit, csak a HospInvest által benyújtott adatokat ellenőrzi, ám hogy az adatok valósak-e, már nem vizsgálják. „A helyzet több mint gyanús. Egyértelműen az az érzésünk, hogy politikai nyomás révén folyik a privatizáció” – fogalmazott, majd hozzátette: szembe kell nézni azzal, hogy a diszkriminatív kórházi ellátás „élő valóság” lesz a Heves megyei kórházban. A történek alapján Nagy úgy vélekedett: „a jelenlegi egészségpolitika – a minisztérium, illetve az alá tartozó államigazgatási szervek –, valamint a Heves Megyei Önkormányzat arcul ütik a Heves megyében élő betegeket, orvosokat, nővéreket”.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.