időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Szolgálati játszmák: tiltakoznak a fideszes képviselők

MNO
2008.09.24. 10:11

A fideszes országgyűlési képviselők szerdán kivonultak az alkotmányügyi bizottság üléséről, arra hivatkozva, hogy a testületet „titkosszolgálati játszmákra” használják a szocialisták; erről Répássy Róbert, a bizottság fideszes alelnöke beszélt újságíróknak.

Az alkotmányügyi bizottság még teljes létszámban hallgatta meg Jóri András adatvédelmibiztos-jelöltet, mielőtt azonban a következő napirendi pontként – zárt ajtók mögött – megkezdődött volna Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszternek az utóbbi napokban nyilvánosságra került adatvédelmi és titkos megfigyelési ügyekkel kapcsolatos meghallgatása, a fideszes képviselők elhagyták az üléstermet.

Répássy Róbert elmondta: tiltakoznak az ellen, hogy ellenzéki képviselők lehallgatott telefonbeszélgetéseit törvénytelenül nyilvánosságra hozzák, és bohózattá silányítják a bizottság munkáját, méltatlan módon statiszta szerepbe kényszerítve a testületet. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi két évben rendre ellenzéki képviselők lehallgatott beszélgetéseit hozták nyilvánosságra. Példaként a Mucuska-ügyet, illetve a 2006-os tüntetéseket említette; mint mondta, azt a látszatot akarják kelteni, mintha ezek a képviselők irányítanának bizonyos eseményeket.

Feljegyzést írt Bencze az igazságügyi miniszternek

Hárman is felhívták Bencze József országos rendőrfőkapitányt – köztük Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója és Demeter Ervin (Fidesz) volt titokminiszter –, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tartott az UD Zrt. több telephelyén, és szervereket, illetve adathordozókat foglalt le – derül ki abból a feljegyzésből, amit az ORFK vezetője szeptember 11-én az igazságügyi miniszter részére készített.

Bencze József feljegyzése szerint miután szeptember 10-én a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója feljelentést tett az UD Zrt. több vezetője, illetve alkalmazottja ellen, valamint házkutatást tartott hat helyszínen és szervereket, adathordozókat foglaltak le, másnap délelőtt Csányi Sándor telefonált neki. A dokumentumból kiderül, az OTP vezérigazgatója azt kifogásolta, hogy a nyomozás során a Nemzeti Nyomozó Iroda a cégcsoportja által üzemeltetett három szervert is lefoglalta, csupán azért, mert azok az UD Zrt. irodájában voltak. Jelezte, hogy amennyiben az üzleti titkok konkurens társaságokhoz kerülnek, az a cégcsoport számára hátrányos lehet, ezért írásban panaszt tett a nyomozó hatóságnál – tartalmazza az anyag.

Az országos rendőrfőkapitány feljegyzésében olvasható, hogy ugyanezen a napon, szeptember 11-én délután felhívta Demeter Ervin volt titokminiszter, aki azt állította, a rendőrséget ebben az ügyben olyanra akarják felhasználni, ami nem a rendőrség dolga. „Ez az ügy a közérdeklődés középpontjába fog kerülni, és a következő hónapok arról szólnak, hogy a Fidesz ellopta az iratokat, Dávid Ibolyára adatokat gyűjtöttek” – áll a dokumentumban, amelyben a fideszes politikus értetlenségét fejezi ki azzal kapcsolatban, miért 15 kommandós ment az egyik helyszínre a házkutatásra.

Hatástalannak bizonyult a szocialisták „antiszemita és a terrorkártyája”

Szijjártó Péter elmondta: amint tudomásukra jutott, hogy a kormány „piszkos játszmára” akarja felhasználni a titkosszolgálatokat, hogy „hazug módon járassa le a Fideszt”, Demeter Ervin ezt jelezte az országos rendőrfőkapitánynak, majd kiállt a nyilvánosság elé, és ott is elmondta azt. Az ellenzéki pártszóvivő szerint miután a szocialisták „antiszemita és a terrorkártyája” hatástalannak bizonyult, most a titkosszolgálatokat használják fel politikai célokra. Mint fogalmazott, egy demokráciában ez példátlan és elfogadhatatlan, és politikai banditizmusnak hívják. Hozzátette: az elmúlt napokban semmi más nem nyert bizonyítást, csak az, hogy lehallgattak két fideszes képviselőt.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.