időjárás 22°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Drasztikus forráshiány – Lekezelik a levéltárak ügyét?

MNO
2009.11.13. 07:28

Az egyre súlyosabb raktárgondok és az európai uniós pályázatok hiánya mellett a magyar levéltáraknak valószínűleg a központi források drasztikus csökkentésével is meg kell küzdeniük jövőre – közölte Tyekvicska Árpád, a Magyar Levéltárosok Egyesületének választmányi elnöke.

Mint elmondta, a hazai levéltárak számára egyre súlyosabb gondot jelent a forráshiány, így már a megőrzendő dokumentumok szakszerű tárolása is problémát okoz számos intézménynek. A levéltárak folyamatosan veszik át a megőrzendő, történeti értékű iratokat a közintézményektől, így szükséges lenne a tárolási kapacitások bővítése. Néhány évvel ezelőtt meg is indult egy örvendetes raktárépítési folyamat, ez azonban az utóbbi három esztendőben a központi források hiánya miatt leállt – számolt be a helyzetről Tyekvicska Árpád. A szakember elmondása szerint a megyei levéltárak csaknem fele már komoly raktárgondokkal küzd, többek között az általa vezetett Nógrádi Megyei Levéltár is. Mint hozzátette, a hasonló intézmények az európai uniós pályázatokból sem remélhetnek forrásokat: folyik ugyan az e-levéltár projekt, amelyben a Magyar Országos Levéltár (MOL) és Budapest Főváros Levéltára részt vesz, de a múzeumokkal és a könyvtárakkal szemben a levéltárak általában nem tudnak az európai uniós pályázatokon indulni, mert nem igazán léteznek ilyen kiírások – fogalmazott.

Tyekvicska Árpád szerint a problémákat folyamatosan jelzik a leadott éves munkatervekben, szakmai fórumokon, de nem történt elmozdulás pozitív irányba. Csupán azzal kapcsolatban hangzott el ígéret, hogy egy európai uniós pályázat megnyílna a levéltárak számára is, de ez inkább periferikus, a közművelődési területet érinti – jegyezte meg. Mint a szakember hangsúlyozta: jövőre várhatóan tovább csökkenek a központi források. A levéltáraknak szánt úgynevezett állományvédelmi támogatás idén 140 millió forintot tesz ki, ebből az intézmények mintegy 20 milliót tudnak korszerűsítésekre fordítani, míg 120 millió jut iratok megmentésére, restaurálására, állapotmegőrzésre. A 2010-es költségvetésben azonban az állományvédelmi támogatást csaknem a harmadára, 50 millió forintra akarja csökkenteni a kulturális tárca, és ezek a megszorítások már az alapfeladatok ellátását is veszélyeztetni fogják – figyelmeztetett. A MOL főigazgatói pályázatáról szólva Tyekvicska Árpád úgy vélte, a kedden kihirdetett eredmény politikai döntés eredménye.

„Álláspontomat írásban is kifejtettem a szakmai bírálóbizottságban: a hat induló közül két személy felelt meg azoknak a kritériumoknak, amelyeket szerintem ma a nemzeti levéltár vezetőjével szemben támasztani kell. Ezek között nincs a kinevezett” – közölte Reisz T. Csaba főigazgatói megbízásával kapcsolatban. „Ez a döntés egyenes következménye annak a lekezelő magatartásnak, amelyet a jelenlegi kulturális kormányzat a levéltárak irányában gyakorol” – vélekedett Tyekvicska Árpád.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.