Együtt rettegtek Kispesten Mesterházyval: új ’56?

Meg vannak jelölve a lámpaoszlopok, úgy látszik, visszakanyarodtak ’56 környékére – adott hangot rettegésének az egyik résztvevő Mesterházy Attila budapesti kampánykörútjának utolsó állomásán, a Kispesti Munkásotthonban tartott csütörtöki lakossági fórumon. A Bánó András vezette eseményen, melyen Hiller István is részt vett, körülbelül 70 év volt az átlagéletkor.

2010. 03. 05. 7:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon mi történhetett ugyanitt, a munkásotthonban néhány napja, a Fidesz kampányrendezvényén? Mi lehet a Fidesz programja? Miért írta, amit írt egy jobboldali napilap? E visszatérő kérdések köré csoportosult Mesterházy Attila szocialista miniszterelnök-jelölt lakossági fóruma Kispesten csütörtökön, az esti órákban.

A pergő diszkózene, az ismét lelkesen, ütemre tapsoló nyugdíjasok már a megszokott elemek közé sorolhatók Mesterházy körútján, nem volt ez másképp Kispesten sem, ahol igen hajlott korú, javarészt 70-80 éves emberekből álló hallgatóság volt kíváncsi a jelöltre. A házigazda, Burány Sándor kispesti szocialista képviselő mellett Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Mester László pestlőrinci polgármester, Pál Tibor MSZP-s képviselő és Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára is részt vett a kampányeseményen.

A lét a tét

Komoly tétje van a választásoknak – emelte ki Mesterházy. A voksolás most túlmutat azon, hogy melyik párt, melyik képviselő nyer választást – tért vissza a jól ismert baloldali retorikához, később is azt állítva, hogy az embereket nem az érdekli, melyik párt hozza a megoldást, a lényeg az, hogy oldja meg a problémát. Hogy ez a választás mégis miben különbözik a többitől (az MSZP prognosztizált, történelmi bukásában?), arra nem tért ki Mesterházy, csak azt bizonygatta, hogy nagymértékben meghatározza az ország jövőjét.

Óvatosan, de időnként a hallgatóság egy kicsit örvendett annak, hogy Mesterházy tulajdonképpen kormányfőjelölt, néha meg is kérdezték, szólíthatják-e miniszterelnök-jelöltnek. A jelölt, aki csütörtök este nem ugrálva jelent meg a közönség előtt, mint a SYMA csarnokban, s nem is perdült táncra, mint nemrég egy szocialista elődje, szigorúan számon kérte, hogy „Magyarországon nem tisztelik a miniszterelnöki posztot”.

Mesterházy bejelentette az új politikai kultúra megalapítását. Szerinte vissza kell térni a parlamentben is a valós társadalmi problémák tárgyalásához. Pártja főbb alapvetéseit ismertetve Mesterházy fontosnak látta, hogy kitérjen a családokról alkotott filozófiájukra is. Eszerint nem lényeges, hogy a szülők templomban házasodtak, vagy hogy egyáltalán összeházasodtak-e. Ez volt az egyetlen eset, amikor a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje érintette a családban élők, gyermeket nevelők millióinak témakörét.

Itt a piros, hol a piros

Szavait a résztvevők az odakészített – egyik oldalán a nemzeti lobogó fotóját ábrázoló, a másikon MSZP M.A. 2010 felirattal ékesített – táblák lengetésével jutalmazták. Volt, aki véletlenül a nemzeti színt tartotta Mesterházy felé, de aztán gyorsan a piros MSZP-feliratra fordított.

A hallgatóság a kormányfőjelölttől azt is megtudta, hogy a Fidesznek nincs programja, de az MSZP-nek van. Programjuk nem más, mint a „nemzeti modernizáció”, ezzel lehet a jövőbe vinni az országot. Szintén a szocialisták programja a foglalkoztatás bővítése. Mesterházy úgy tudja, ez húsz év alatt egyetlen kormánynak sem sikerült. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje arra is rámutatott, hogy a foglalkoztatást több cikluson át kell növelni egyfajta nemzeti minimum keretében. Hogy mit, miképpen szeretnének modernizálni, és hogyan növelnék a szerinte soha eddig nem növekedett foglalkoztatást, arra nem volt ideje Mesterházynak kitérni.

Jönnek a fasiszták

Síkra kellett ugyanis szállnia a „fasiszta, neonáci eszmék” ellen, melyek annak következtében jelentek meg, hogy „egyesek feszültséget szítanak”. Az egyik hozzászóló is elmondta, mitől kell félni. Mesterházy híve kifejtette, hogy munkatársai, akik tudják, hogy MSZP-s, vele üzengetnek: már meg vannak jelölve a lámpaoszlopok. „Úgy látszik, visszakanyarodtak ’56 környékére. Nagyon jó lenne, ha azok az idők nem jönnének el megint” – jelentette ki a hozzászóló. A többiekhez képest fiatal, hiszen saját bevallása szerint mindössze 60 éves szocialista visszaemlékezett: 6 évesen látta, ahogy „éppen villamosokat döntögetnek a lajosmizsei sorompónál”. Nem sokáig nézhette, mert jöttek „az orosz páncélosok”.

A lopódzó fasizmus réme mellett tán még nyomasztóbban hatott a jelenlévőkre, hogy néhány nappal korábban a nemrég nagy költséggel felújított közösségi házban a Fidesz tartott hasonló rendezvényt (egy kissé a pártállami múlt felháborodott, „ki engedélyezte?”-stílusában emlegették, hogy erre sor került). A program puszta ténye állandóan visszatérő, az est hangvételét meghatározó botránykőként hatott, másrészt olyan enigmaként merült föl, melynek megfejtése („nem tudjuk, mi hangozhatott el, de...”) elengedhetetlen volna a szocialisták programjának kifejtéséhez.

Mesterházy, aki egy laptársunk publicisztikai rovatából idézgette a SYMA csarnokban lezajlott MSZP-s kampánynyitó rendezvény hasonló korú és összetételű hallgatóságáról írt véleményeket, szinte minden mondatában kitért vagy a Fideszre, vagy a „kirekesztő” jobboldalra, kijelentette: a rejtőzködő szavazókban bízik, akik a jelenlegi légkörben nem merik bevallani „a kérdezőbiztosoknak”, hova tartoznak.

Feltüzelt magánszemélyek

Bezzeg a kispesti civil szervezetek, különösen az élükön állók hovatartozását nagyon jól ismeri Burány Sándor, legalábbis ez derült ki az MSZP-s képviselő előadásából. Burány a hallgatóság helyeslő derülése közepette kifejtette, „mégiscsak pofátlanság”, hogy a Fidesz rajtuk kéri számon a Kőbánya-Kispesten épülő gigaberuházást, holott az mi másért késlekedne, mint hogy az ellenzék annak felépülését minden létező fórumon és testületben akadályozta. Burány tudni véli, hogy a Fidesz az általuk irányított vezetésű civil szervezetekkel és „az általuk feltüzelt magánszemélyekkel” hátráltatja a munkát.

Az abnormális méretű plázát is tartalmazó, egy napközis gyermektábor megsemmisítésével és fáinak kivágásával is járó projektet Burány hol úgy emlegette, mint egyfajta kedélyes buszvégállomást, hol „az épület”-ként beszélt a főváros egyik legnagyobb épülő plázacentrumáról. Egyetlen utalást sem tett a szinte kizárólag az érintett kispestiekből álló hallgatóság előtt arról, hogy „az épület” valaha, bármely kereskedelmi tevékenység helyszíne lesz.

Burány figyelmeztette a hallgatóságot: nehogy felüljenek a fideszes propagandának: „a végén még elhiszik, hogy ők adták a 13. havi nyugdíjat”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.