időjárás 2°C Elza 2023. december 1.
logo

Új mércék – Tíz tézis a második Orbán-kormány első évéről

Magyar Nemzet
2011.05.30. 04:00

A forradalom azt jelenti, hogy ami régi, érvénytelen. Az a forradalmár, aki érvénytelennek tekinti a régi szabályokat, s újakat tesz meg mércének. Az új nem feltétlenül eredeti, és nem következik belőle, hogy soha és sehol korábban nem létezett, a mércék kérdése tehát arról szól, hogy ezután mi számít érvényesnek.

1. A példa nélküli felhatalmazás tézise

Ahhoz, hogy érvénytelennek lehessen tekinteni a régi szabályokat, helyzet és felhatalmazás kell. A Fidesz–KDNP szövetség a 2010-es választásokon bizonyos értelemben példa nélkül álló győzelmet aratott. Mivel a demokratikus parlamentáris rendszerekben a választások a felhatalmazás kérdéséről szólnak, a kormányra került erők a politikai logika természetének megfelelően a választási győzelem példanélküliségéből a felhatalmazás példanélküliségét vezették le: abban a hiszemben cselekedtek, hogy felhatalmazást nyertek a régi korszak lezárására és egy új megnyitására – olvasható a Magyar Nemzet hétfői számában, melyből további részleteket is megtudhat.


Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.