Szorul a hurok Bajnai nyaka körül?

A Dataplex-ügyben a szálak lassan Bajnai Gordonig érnek – jelentette ki Budai Gyula elszámoltatásért felelős kormánybiztos.

NT
2012. 04. 13. 3:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzményekről azt kell tudni, hogy adva van egy, profilját tekintve informatikai cég, ez a Dataplex Kft., amely a 2000-es évek közepéig igen csekély forgalommal büszkélkedhet. Ezt követően – 2005 nyarán – változás történik. A Bajnai Gordonhoz köthető Wallis Rt. egyik leánycége ráteszi kezét a korábban említett Dataplexre – több mint kétmilliárdot fizet ki érte. A fellelhető dokumentumok azt bizonyítják, hogy 2005. szeptember 2-ával szállt át a komplexum működtetésének joga a Wallis-csoportra, majd októbertől három ciprusi bejegyzésű cég lett a VIII. kerület, Ciprus utca–Asztalos Sándor utca sarkán működő Dataplex tulajdonosa.

Nem húzták az időt a „ciprusiak”

A lap kitér rá, hogy nem tartották sokáig maguknál a céget a „ciprusiak” – december 12-én tovább is adták a Magyar Telekomnak, immár 5,1 milliárd forintért. Így potom 2,9 milliárd forintnyi haszonra tettek szert csupán két-három hónap alatt. A Heti Válasz egy korábban publikált írása választ jelenthet a gyors értéknövekedésre. A cikk szerint 2005 szeptembere és decembere között megjelentek a jól fizető állami vendégek a Dataplex által működtetett szerverhotelben.

Az újság arról értesült, hogy a Kóka János gazdasági miniszter által közvetve vagy közvetlenül felügyelt, illetve a tárca résztulajdonában lévő vállalatok közül a MÁV Informatika Kft. és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. is kopogtatott a Dataplexnél, és bejelentkezett az ugyancsak állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek és a Magyar Posta is.

Bajnai Gordon mást állít: szerinte a – robbanásszerű – üzleti siker a szakértői menedzsmentnek volt köszönhető. Nekik ugyanis sikerült olyan magánvállalatokat megcsípniük, akik nemzetközileg is elismertek.

Offshore, de ki a tulaj?

Felvetődik a kérdés, hogy kik álltak az extraprofitot bezsebelő offshore cégek mögött? A Dataplexből rövid ideig 49 százalékos tulajdonrészt birtokló Fleminghouse Investments Ltd. igazgatói között felbukkant Bajnai Gordon is. Szintén ekkora hányaddal rendelkezett a szervercégből a Corbeil Holdings Ltd., amelynek tulajdonosa Lepp Gyula, aki Kóka János volt SZDSZ-es miniszter sógora. A harmadik ciprusi cég, a Romnio Investments Ltd. tulajdonosi köréről semmit nem lehet tudni.

Bajnai korábban határozottan cáfolta, hogy az adóelkerülést szolgálta az ügyletbe bevont három ciprusi offshore cég. Ennek ellenére tény, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást rendelt el az ügyben. Jelenleg még csak egy gyanúsított van, de a Magyar Nemzet információi szerint hamarosan újabb gyanúsítás jöhet. Mint köztudott, a Dataplex adásvételét vizsgálja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is, amely rövid időn belül elkészülhet a jelentésével.

Kóka sem volt tétlen

A Magyar Nemzet korábban Kóka Jánosról is cikkezett, akinek aktivitása az üzleti életben igencsak megnőtt. A volt SZDSZ-es gazdasági miniszter egy tanácsadói céget gründolt, korábban pedig egy mobilfizetési céget, melyben ballib nagyágyúk is helyet kapnak. A volt liberális tárcavezető cégei valószínűleg állami vállalatokkal is megmérettethetik magukat a piacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.