Vesztegetési ügy: kollégáira vallott a főtiszt

Felettesei és más vezetők büntetőeljárásba való bevonását kezdeményezte a rendőrségi korrupciós botrány gyanúsítottja, K. Tamás.

tt
2012. 08. 04. 3:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy, egymástól távol eső büntetés-végrehajtási intézetbe szállították V. Lászlót és négy, korábban a BRFK, illetve a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) állományában szolgált rendőr főtisztet.

Mintegy 150 adóellenőr és pénzügyőr vizsgálódott július végén a budapesti Hajógyári-sziget éjszakai szórakozóhelyein; a razzia várhatóan súlyos bírság kiszabását és bezárást is eredményezhet – közölte kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A vesztegetési botrányban előzetes letartóztatásba helyezett K. Tamás, a BRFK volt közrendvédelmi főosztályvezetője keddi kihallgatásán nem neveket sorolt fel, senkit sem vádolt bűncselekmény elkövetésével, hanem arról tájékoztatta a nyomozó hatóságot, hogy konkrétan milyen beosztású vezetőknek van és volt hatásköre szórakozóhelyek ellenőrzésére. Ezt mondta el a Magyar Nemzetnek Arató György, a volt rendőrtiszt védője, aki arra a Blikk által közölt értesülésre reagált, amely szerint ügyfelének a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) tett harmadik vallomása alapján további harminc vezető beosztású fővárosi egyenruhás bukhat bele a vesztegetési ügybe.

Mint mondta, védence a nyolc oldalt kitevő nyilatkozatához egy állománytáblát is csatolt, és abban reménykednek, hogy ezek után az ügyészség feltárja, miért kímélhették az adott kerületi kapitányságok V. László szórakozóhelyeit. A védő lényeges részletként említette, hogy K. Tamás elfogása előtt két hónappal olyan, a budapesti főkapitány által kiadott utasítás jelent meg, amely a kerületi rendőrség vezetőinek azt szabta feladatul: határozzák meg, mely, az illetékességi területükhöz tartozó mulatókat kell átfogó ellenőrzés alá vonni. Arra a sajtóban közölt értesülésre, hogy védence név szerint közölte volna, kik azok, akik dönthettek az ellenőrzésekről, az ügyvéd kifejtette: nem védence, hanem ő fordult korábban olyan bizonyítási indítvánnyal a hatósághoz, amelyben megnevezte, és tanúként történő meghallgatását kérte azoknak, akik a gyanúsításban szereplő időszakban betöltötték a kérdéses beosztásokat.

A közelmúltban a katasztrófavédelem emberei tartottak ellenőrzést Budapesten, amely több szórakozóhely bezárásához vezetett. A razziák következtében a Hajógyári-szigeten is több diszkónak lehúzták a rolóját. A szórakozóhelyek az éjszaka császáraként ismert, V. Lászlóhoz köthetők, akit a rendőri korrupciós ügyben vettek őrizetbe. Az egyik bulvárlap szerint egy korábbi „kamu” bombariadó alkalmával poloskázták be a területet.

A Hír Televízió július 17-én arról számolt be, hogy azonos ügyiratszám alatt folytatnak eljárást a hatóságok Portik Tamás és társai, valamint a Fenyő-gyilkosság miatt gyanúsított Jozef Rohác ellen

Portikék július 15-én kerültek előzetes letartóztatásba. Sajtóhírek szerint V. László segítségével úszhatta meg eddig a felelősségre vonást Portik Tamás.


A teljes cikket a Magyar Nemzet szombati számában olvashatják
.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.