Közösen lép fel a korrupció ellen Magyarország és Kína

A Magyarország és Kína közötti korrupcióellenes együttműködés előmozdítása érdekében nyilatkozatot írt alá pénteken Biró Marcell és Cuj Haj-zsung.

WL
2012. 11. 09. 12:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága sajtófőosztályának közleménye szerint az együttműködési és egyetértési nyilatkozat rögzíti, hogy a két ország fokozott figyelemmel kíséri egymás, a korrupció megelőzése terén tett intézkedéseit és azok eredményeit. A megállapodás szerint a két ország megosztja egymással a korrupció elleni küzdelem területén szerzett tapasztalatait és módszereit, valamint együttműködési projekteket alakítanak ki, így segítve egymás korrupció megelőzésére vonatkozó képességeinek fejlesztését.

A közlemény szerint a magyar kormány márciusban fogadta el az eddigi legátfogóbb antikorrupciós programot, amelynek fő célja, hogy az állam korrupcióval szembeni ellenálló képessége erősödjön.

Kína célja a korrupció visszaszorítása

Biró Marcell Pekingben arról tájékoztatott: kínai részről komoly szándék van arra, hogy intézményeit és elemeit tekintve is új módon próbáljanak gátat vetni a súlyos korrupciónak, s ezért is keltette fel érdeklődésüket az a komplex program, az a közigazgatásireform-megközelítés, amelyet Magyarországon dolgoztak ki.

Az államtitkár utalt arra, hogy a magyar kormány a közigazgatási folyamatok és intézményrendszer egyszerűsítésével egy olyan „jó államot” kíván felépíteni, amelyet a tisztaság és az átláthatóság jellemez. A kínai politikai vezetés deklarált célja pontosan ugyanez.

Kínaiak a közös képzésen

Magyarország a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) már megállapodott abban, hogy a közszolgák számára a magyar program alapján külföldieket is befogadó közös képzést indítanak, amire Biró Marcell mostani látogatásán kínaiakat is meghívott.

A kínai szakemberek kíváncsiak arra, hogy milyen a magyar képzés, hogyan oktatják a közigazgatási intézményekben majdan dolgozó felelősöket, akiknek az lesz a dolguk, hogy elemezzék a munkafolyamatokat, felmérjék a „korrupciós kitettséget”, a kockázatot és elhárítsák azt.

Az államtitkár külön is kiemelte: látogatásának másik célja az volt, hogy a kínai hallgatók számára vonzóvá tegye a Közszolgálati Egyetemen folyó vezetőképzést, amely – mint mondta – versenyképes tudást nyújt. Erről ugyancsak tárgyalt kínai partnereivel.

A kormány másik szándéka

Biró Marcell kínai látogatása során Hongkongban is megbeszéléseket folytatott, melyekről elmondta, a magyar kormánynak továbbra is szándéka, hogy a közigazgatást a „kormányablakok” révén még közelebb vigye az állampolgárokhoz, és Hongkong ehhez kínál jó példákat. Biró Marcell további informatikai fejlesztéseket igénylő megoldásokkal találkozott. Megjegyezte: igen elterjedtek például a kormányzati telefonos alkalmazások, amelyek végképp ügyfélbarát ügyintézést tesznek lehetővé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.