Beismer és magyarázkodik a HaHa

A Hallgatói Hálózat megerősítette a Magyar Nemzet azon értesülését, miszerint az Egyesült Államokból kaptak segítséget.

WA
2013. 01. 28. 17:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerte a Hallgatói Hálózat (HaHa) a Klubrádiónak, hogy amerikai segítséget kapott. Ugyanakkor az egyetemistákat képviselő mozgalom szerint szó sincs politikai befolyásról.

A Magyar Nemzet hétfői számában cikkezett arról, hogy az Egyesült Államokból érkezett közösségszervezők segítik a Hallgatói Hálózat tagjait. A lap a szervezet belső levelezése alapján arról számolt be, hogy a nyolc szakember a többi közt abban adott támogatást a diákoknak, hogy miként tudnak hatékonyan nyomást gyakorolni a döntéshozókra. Az amerikai oktatók a Civil Kollégium Alapítvány szervezésében érkeztek Magyarországra, de a szálak radikális baloldali szervezeteken keresztül egészen Soros György magyar származású üzletemberig vezetnek. A belső levelezésből az is kiderül: februárban újabb tüntetésekre, valamint kormányhivatalok elfoglalására készülnek a diákok.

Nem most merült fel először az amerikai kapcsolat a magyar politikában az utóbbi hónapokban. Az Egyesült Államok Demokrata Pártjához húzó baloldali–liberális agytröszt, a Soros Györgyhöz is köthető Center for American Progress partneri támogatását élvezi Bajnai Gordon alapítványa.

Ne  feledkezzünk meg a titokzatos amerikairól, Richard Fieldről sem, aki  2011-ben gyöngyöspatai romákat vitt el üdülni. Az utaztatást aztán később a jogvédők és a helyiek evakuálásnak állították be.

A HaHa egyik aktivistája, Kóbor Andrea a lap értesüléseire reagálva a Klubrádiónak úgy magyarázkodott, egy közösségépítéssel foglalkozó civil mozgalom adott a hétvégén tanácsot nekik. „Ebben semmi kivetnivalót nem látok” – tette hozzá. Úgy véli, a függetlenségük megkérdőjelezése nem történt meg. Aláhúzta: a Magyar Nemzet a teljes belső levelezésük ismeretében sem talált semmit, ami konkrétan kötné a HaHát pártokhoz, politikusokhoz, vagy más politikai erőkhöz. Szerinte pont a függetlenségükre, az önszerveződésre talált bizonyítékokat a lap.

Radikális lépések

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, a közösségszervezők a baloldali gondolkodó, Saul Alinsky által kidolgozott, radikális eszközöket sem nélkülözõ „közösségfejlesztési”, vagyis a szervezett civil ellenállásra, az állammal szembeni fellépésre kidolgozott modellt ismertették a diákokkal.

Az egyik szakember, Christina Doby szervezetének a magyar származású befektetõ által fenntartott Nyitott Társadalom Intézet az egyik főtámogatója. Doby korábban egy kétes hírű nemzetközi szervezet, a Kampány az Emberiség Fejlődéséért egyik vezetõje volt. Az önmagát katolikusnak valló szervezet ellen 2008-ban az egyház vizsgálatot kezdeményezett, mivel az Saul Alinsky módszereit alkalmazva gyakran hangos, erõszakos kampányt folytatott, s az így felhalmozott dollármilliókkal szélsőbaloldali vagy a homoszexuálisok jogait védő szervezeteket segített.

Occupy és könnygáz

A szombati hahás program másik háttérszervezete, a Lakeview Action Coalition a 2011-ben az Egyesült Államok több városában kipattant Occupy mozgalom résztvevõinek adott kiképzést a Soros Györgyhöz köthető MoveOn.org-on keresztül. Szintén az Occupy mozgalomban szocializálódhatott a Main People’s Aliance trénere is. A radikális baloldali nézeteket valló szervezet a tüntetõk egyik fontos csoportosulásaként volt jelen.

Kóbor Andrea az őket oktatókról csak annyit mondott: elsősorban elismert egyetemi oktatókról van szó, akik közül néhány tag kiragadása még nem bélyegez meg egy szervezetet.

Ismert, a múlt héten az is kiderült, hogy a HaHával együttműködő, újonnan alakult oktatói szervezetekben olyan, volt vezető SZDSZ-es politikusokat vagy az egykori párt holdudvarához tartozókat találunk mint Braun Róbert, Ferge Zsuzsa, György Péter, Heller Ágnes, Vásárhelyi Mária (Oktatói Hálózat), valamint Magyar Bálint és Tamás Gáspár Miklós (Hálózat a Tanszabadságért).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.