időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Hivatalosan is megszűnt az LMP-frakció

WL
2013.02.14. 17:00

Kövér László házelnök csütörtökön hivatalból megállapította a Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának megszűnését.

Közleményében felidézte, hogy a házelnökhöz hétfő kora délután érkezett az a levél, amelyben nyolc képviselő bejelentette kilépését az LMP képviselőcsoportjából. Ezt követően Schiffer András frakcióvezetőnek három napon belül kellett volna bejelentenie a képviselőcsoport megszűnését, mivel annak létszáma a minimálisan előírt 12 alá csökkent. A frakcióvezető azonban ezt nem tette meg időben, így a házelnök a határozati házszabály rendelkezéseinek megfelelően hivatalból megállapította az LMP parlamenti frakciójának február 11-i hatállyal való megszűnését.

A korábbi frakciótagok által betöltött bizottsági helyeket és parlamenti tisztségeket újra elosztják, mégpedig úgy, hogy minden függetlenné vált képviselőt megillet egy bizottsági hely – tudatta a sajtófőnök. Hozzátette, a bizottsági helyek és parlamenti tisztségek betöltésére – az érintettekkel való konzultáció után – az Országgyűlés elnöke tesz javaslatot.

Az LMP csütörtökön azt közölte, hogy a párt megszűnő frakciója helyett országgyűlési képviselői csoportot hoztak létre, amelyet Schiffer András vezet. A határozati házszabály szerint a képviselők – a képviselői tevékenységgel összefüggő célra – csoportokat hozhatnak létre, amelyek nem minősülnek frakciónak.

 

Jávor Benedek mellett Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szilágyi Péter és Szilágyi László távozott az LMP-frakcióból. A pártnak ezzel hét képviselője maradt a parlamentben – Schiffer András, Vágó Gábor, Ertsey Katalin, Osztolykán Ágnes, Szél Bernadett, Lengyel Szilvia és Mile Lajos –, tehát a képviselőcsoport megszűnt, a házszabály alapján ugyanis megszűnik a frakció, ha tagjainak száma 12 alá csökken.

Az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárta a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. Ezután a három politikus öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársával együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért platformot.

A párt január végi kongresszusa úgy döntött, hogy nem változtat a korábban elfogadott stratégián, ezt követően a Párbeszéd Magyarországért platform tagjai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak. A platform képviselői akkor hangsúlyozták, szeretnék, ha egyben maradna a parlamenti frakció, ezért tárgyalásokat kezdenek az LMP-ben maradókkal.

A platformisták később bejelentették, hogy kilépnek az LMP képviselőcsoportjából, miután Schiffer András frakcióvezető semmilyen formában nem volt hajlandó a frakciószövetségre vonatkozó javaslatukat még csak megtárgyalni sem, ehelyett azt javasolta, hogy a PM képviselői adják vissza a mandátumukat. Az LMP-től megváló politikusokat Bajnai külön köszöntötte évértékelő beszédében a Millenárison.

Ezután hivatalosan is kiléptek az LMP képviselőcsoportjából a Párbeszéd Magyarországért tagjai, az erről szóló nyilatkozatot hétfő délután elküldték Schiffer András frakcióvezetőnek és Kövér László házelnöknek.

Vasárnap az A38 hajón tartja első kongresszusát a Párbeszéd Magyarországért (PM). A kongresszuson megválasztják a Párbeszéd Magyarországért tisztségviselőit is, köztük a két társelnököt és az ő munkájukat segítő öt elnökségi tagot. A társelnökök egyike és az elnökségi tagok közül legalább egy ember mindenképpen nő lesz. Jávor Benedek közölte: ezt követően be tudják nyújtani a bíróságnak a bejegyzési kérelmüket, hogy hivatalosan is párttá váljanak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.