Hiteltelen Bajnai védekezése

Korabeli nyilatkozatai is bizonyítják, hogy Bajnai Gordon tisztában lehetett azzal, mi történik a Hajdú-Bétnél.

Magyar Nemzet
2013. 06. 21. 1:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több korabeli nyilatkozat és dokumentum teszi egyértelművé, hogy Bajnai Gordon – állításával szemben – tisztában volt azzal, mi történik a Hajdú-Bétnél, sőt megszólalásaival a cégnek beszállító gazdálkodókat is megtéveszthette. A nemrég Együtt – Korszakváltók Pártja névre keresztelt politikai szervezet jelenlegi vezetője 2000-től vezérigazgatója volt a Hajdú-Bétben többségi tulajdonos Wallis Rt.-nek.

Ismert, a Magyar Nemzet már közzé tette azokat az iratokat, melyből kiderül, a volt kormányfő egy kisebbségi részesedéssel bíró ciprusi cég megbízottjaként részt vett a baromfi-feldolgozó cég működtetésében.

 

Selmeczi Gabriella a lap által közzétett írásokra hivatkozva kijelentette: dokumentumok bizonyítják, hogy Bajnai Gordon „nyakig benne volt a Hajdú-Bét-ügyben” és állításával ellentétben tudomása volt a cég rossz gazdasági helyzetéről annak csődje előtt is. Bajnai Gordon később a Hír TV kamerái előtt magyarázkodott a „nem offshore” cégről.

A HVG hetilapnak 2002. június 22-én Bajnai azt állította, hogy három évig tartó reorganizációja után a korábban veszteséges cég a 2001-es esztendőt már mintegy 150 millió forintos nyereséggel zárta, s a 2002-ben még 16 milliárd forintos hiteleivel szemben már csak hétmilliárd forint körüli adóssága van. Hozzátette: egyelőre nem kívánják értékesíteni a Hajdú-Bétet, mert még jelentős értéknövekedést látnak a társaságban.

Ezt arról a cégről állította, amely ellen alig egy évvel később már felszámolást kezdeményeztek, s mint kiderült, a társaság ekkor már több milliárd forinttal maradt adós a gazdálkodóknak. Több mint ötszáz baromfitartó gazdacsalád maradt hoppon, miután az általuk felnevelt szárnyasokat a Hajdú-Bét úgy vette át, hogy azok árát már nem fizette ki.

Bajnai Gordon kijelentésének hitelességét, miszerint nem volt köze a Hajdú-Bét csődjéhez, gyengíti az a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság által 2002. április 9-én érkeztetett meghatalmazás is, amelyből kiderül, hogy a kisebbségi tulajdonos Vitonas Investment Limited nevű ciprusi cég kézbesítési megbízottjaként is tevékenykedett. A dokumentum szerint az adóparadicsomban bejegyzett társaság nevében Veres Tibor bízta meg 2002. április 5-én Bajnai Gordont a Hajdú-Bét Baromfitermelő és Értékesítő Rt. vonatkozásában a kézbesítési feladatok ellátásával.

Azt már az MNO írta meg, hogy az átláthatósággal kampányoló Bajnai több vállalaton keresztül is nyugati szomszédunknál fizet adót. Ezek közül csak az egyik a G & F családi cég, amely ugyanúgy foglalkozott távol-keleti csirkeimporttal (de más agrártermékekkel is, erről Karsai József MSZP-s volt képviselő csicsergett korábban), mint a Bajnai vezette Wallis Hajdú-Bétje. Nem csoda, hogy Bajnai Gordon a kormányoldal szerint egyre idegesebb.

(Dénes Zoltán)

A teljes cikket a Magyar Nemzet pénteki számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.