Nem offshore cégek árusítanak letelepedési kötvényeket

A jóváhagyott cégek dollármilliókat hoznak hazánkba, szemben Bajnai Gordonnal – reagált a Fidesz Juhász szavaira.

TAN
2013. 09. 04. 15:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koszorús László közleményében hangsúlyozza: a gazdasági bizottság a bevándorlási program kapcsán csak és kizárólag olyan cégeket hagy jóvá, amelyek feltárják valódi tulajdonosaikat. Ez a kitétel szerepel a bizottság által meghatározott szempontrendszerben, amely egyebek között azt is szigorúan meghatározza: a kérelmezőnek a tulajdonosok kilétének felfedése mellett igazolnia kell, hogy a vállalkozás valóban létezik, és igazolnia kell a képviselők személyét is.

Juhász Péter az Együtt–PM szövetség társelnöke szerdai sajtótájékoztatóján arra szólította fel Orbán Viktort és kormányát, hogy „tegyen rendet”, és érje el, hogy ne „magántulajdonú offshore cégek árusítsák a letelepedési államkötvényeket”, hogy az azokból befolyó pénzek a költségvetést gazdagítsák.

Koszorús László ugyanakkor leszögezi: a jóváhagyott társaságok a szükséges adatokat hivatalos nyilatkozatokkal igazolták. Ismertette: az egyik cég esetében például a fő tulajdonos a több milliárd dolláros forgalmat bonyolító kínai Wanhua cég vezetője, Simon Mu. A Wanhua tulajdonában áll a legnagyobb kínai–magyar közös tulajdonú vállalat, a BorsodChem is. Egy másik cég, az Arton Capital Hungary Pénzügyi Tanácsadó Kft. aktívan dolgozott korábban a bolgár és a kanadai programban is, tehát e téren komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek – teszi hozzá a fideszes politikus.

„Ezek a cégek – ellentétben Juhász Péter főnökével, Bajnai Gordonnal, aki családjával együtt hatalmas pénzösszegeket vitt ki Magyarországról Ausztriába – dollármilliókat hoznak be az országba” – nyilatkozta Koszorús László.

Egy hetilapból derült ki, hogy Bajnainak és családjának komoly üzleti érdekeltségei vannak külföldön. „Létezik egy egész Bajnai-cégbirodalom, amelynek minden érdekeltsége ráadásul Bécsben működik, hogy az osztrák államkasszát gazdagítsa” – mondta Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője egy korábbi sajtótájékoztatóján. A volt miniszterelnök nem tudta tagadni, hogy gondosan építgeti üzleti hátországát.

A parlament tavaly decemberben szavazta meg azt a törvénymódosítást, amely létrehozza Magyarországon az úgynevezett befektetői letelepedés jogintézményét. Az ezt igénylő üzletembereknek legalább 250 ezer eurónyi, államkötvénybe fektetett értékpapírral kell rendelkezniük. A Nemzetgazdasági Minisztérium februári rendelete szerint az államkötvények forgalmazása az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-hez tartozik, a parlament gazdasági bizottsága pedig úgy döntött, hogy közvetítő cégeket bíz meg az értékesítéssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.