Sukoró-ügy: Bajnai továbbra sem emlékszik a részletekre

Tanúként hallgatta ki Bajnai Gordont a sukorói telekcsere miatt indult büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék.

MNO
2013. 10. 11. 10:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meghallgatás körülbelül egy órán keresztül tartott, itt Bajnai megismételte 2010-es kijelentését, miszerint nem emlékszik a részletekre, ugyanakkor azt elismerte, hogy részt vett a 2008-as miniszterelnöki egyeztetésen, ahol Gyurcsány fogadta az amerikai–izraeli befektetőket.

Bajnai elmondta, hogy a több mint egymilliárd dolláros beruházás 2500 munkahelyet teremtett volna, így felért volna Mercedes és az Audi fejlesztéseivel. A volt miniszterelnök ugyanakkor elismerte, hogy tárcavezetőként nem találkozott mindezt alátámasztó számításokkal, de ennek vizsgálata – mint fogalmazott – nem is volt feladata – számolt be az MNO helyszíni tudósítója.

Bajnai szavai szerint miniszterelnöksége idején az ügy politikai kérdéssé minősült, az akkori ellenzék és a sajtó támadta a telekcsere ügyletet. Ezért kérte fel az akkori pénzügyminisztert, hogy vizsgáltassa meg a telekcsere szerződés jogszerűségét. – Oszkó Péter jelezte, hogy nem találtak jogszabálysértést, mire közöltem vele, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és az ügyészség eltérő értékbecslésére tekintettel bízzák a bíróságra az esetleges értékaránytalanság megállapítását.

A volt miniszterelnök a meghallgatása utáni sajtótájékoztatón – amely után elrohant a kényes kérdések elől – kijelentette, hogy a Fidesz koncepciós eljárást indított, megakadályozva ezzel az ország számára fontos beruházást.

Ismert: a Gyurcsány-kormány idején Bajnai tartotta a kapcsolatot fejlesztési és gazdasági miniszterként az amerikai–izraeli befektetőkkel, akik kaszinóvárost építettek volna a Velencei-tó partján. A kiemelt kormányzati beruházásként kezelt projekt kapcsán a külföldi üzletembereket 2008 májusában Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök személyesen fogadta a Parlamentben, a találkozón Bajnai is részt vett.

A politikust másodszor hallgatják ki tanúként, először 2010 tavaszán faggatták a parlamenti találkozóról és a kaszinóberuházásról. Akkor Bajnai a részletekre nem emlékezett, azt sem tudta felidézni az ügyészségi nyomozóknak, hogy a magyar kormányt kik képviselték a befektetőkkel folytatott parlamenti megbeszélésen. A vád szerint a magyar államot 1,3 milliárd forintos vagyonvesztés érte volna a sukorói telekcserével, amelyet azóta a polgári bíróság érvénytelenített.

Schiffer András 2009. október 6-án tett feljelentést az ügyészségen Gyurcsány Ferenc ellen. A feljelentésben hivatkozott a sukorói King’s City beruházói és Gyurcsány Ferenc közötti megbeszélésről kiszivárgott emlékeztető, illetve a beruházást kiemeltté nyilvánító kormányrendelet közötti összefüggésre, és azt állította, hogy az akkori kormányfő jogtalan előnyt biztosított a találkozón részt vett befektetői körnek, ezáltal elkövette a hivatali visszaélés bűntettét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.