Okirat-hamisítás az elhárításnál?

A Honvédelmi Minisztérium augusztusban jelentette be, a romagyilkosságok ügyében súlyos mulasztásokat tártak fel.

Swendt Pál
2014. 03. 17. 4:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Andreának, a főügyészség szóvivőjének a közlése szerint az újabb terheltet a február elején kihallgatott társához hasonlóan hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsították meg. Az augusztusban indult nyomozás részleteiről a szóvivő nem kívánt tájékoztatni. A Honvédelmi Minisztérium augusztusban jelentette be, a roma- gyilkosságok ügyében súlyos mulasztásokat tártak fel a katonai elhárításnál, miután kiderült, hogy az előző ciklus titkosszolgálati vezetői eltitkolták a KBH és a negyedrendű vádlott kapcsolatát.

A korábban katonaként szolgáló Csontos Istvánt ugyanis a KBH beszervezte. A férfi tartótisztje felsőbb utasításra, akarata ellenére tagadta le a kapcsolatot a beszervezett férfival, ezért H. Ernőt a büntetőperben első fokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék hamis tanúzás miatt feljelentette.

A Magyar Nemzet korábbi összefoglalójából kiderül, hogy a gyilkosságok felderítésének titkosszolgálati hátterét vizsgáló parlamenti bizottság jelentése szerint az egyik vádlottat szélsőséges nézetei miatt 2004-től megfigyelés alatt tartotta a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH), és ezt csak a Gyurcsány-kabinet alatt, 2008 elején, az első támadás előtt fél évvel állították le – éppen akkor, amikor információ vetődött fel, hogy fegyverkezésbe kezd.

 

Laborc személyesen felel a hiányosságokért

 

A parlamenti vizsgálóbizottság megállapította: a feltárt hiányosságokért, az érdemi munka elmaradásáért, az NBH rendeltetésszerű működésének hiányáért a hivatal főigazgatóját, Laborc Sándort személyes felelősség, a rendellenes működésért Szilvásy György és Ficsor Ádám minisztereket politikai felelősség terheli.

 

Mohácsi Viktória volt SZDSZ-es európai parlamenti képviselő szerint a Gyurcsány-kormány információkat tartott vissza a romagyilkosságok ügyében azért, hogy ne derüljön ki, állami tisztségviselőknek is közük lehetett a bűncselekményekhez. A volt politikus közölte azt is, a gyilkosságokkal kapcsolatban keletkezett iratokat azért titkosították nyolcvan évre, hogy ne derüljön fény a támadássorozat politikai vonatkozásaira. Erről a volt szabad demokrata EP-képviselő a CBC kanadai állami televízió riportfilmjében beszélt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.