Tömött sorok fogadják az érdeklődőt a Vámház körúti Vásárcsarnokban, ahol idén ötödik alkalommal nyílt meg a Székely Napok vásár. A szombatig tartó rendezvényen igazi különlegességekkel „csábítják” az érdeklődőket a székelyföldi kisvállalkozók, s települések.
Karda Róbert, Csíkszentdomokos alpolgármestere nagy lehetőségnek tartja, hogy falujuk meghívott vendégként részt vehet a Székely Napokon, hiszen itt ország-világ előtt bemutatkozhatnak. Kiemelte, vidékük gasztronómiáját is népszerűsíteni kívánják, ahogy a helyi kézművesek remekeit. Úgy véli, egy ilyen rendezvény nagyban fellendítheti a résztvevő települések turizmusát. A csíkszentdomokosiak saját portékáik mellett szórólapokkal és programajánlókkal is készültek. Az alpolgármester hozzátette, egy ilyen rendezvényen fontos szót ejteni egyik legnagyobb szellemi örökségükről, a „nagy püspökről” is.
– Reméljük, hogy az emberek felkapják a fejüket, hogy hol is van az a Csíkszentdomokos. Akiről még feltétlenül beszélnünk kell, az nem más, mint Márton Áron. Bízunk benne, hogy az embereket érdekli, hogy hol is született ő, hol van a Márton Áron Múzeum, egyáltalán hol van az ő faluja, ahol gyermekkorában élt – magyarázza Karda Róbert.
Sólyom Tibor, a hagyományos erdélyi ízvilágon alapuló Benedek nevű cég területi képviselője szerint a turizmust is elősegítheti a rendezvény, hiszen az itt kiállító vállalkozások és családok termékei hírét vihetik Székelyföldnek is, de azt is megismerhetik, hogy a székelyek miképpen viszonyulnak az anyaországiakhoz. S hogy melyik portékájuk után érdeklődnek leginkább a vásáron? Ezzel kapcsolatban Sólyom kiemelte, a sajtokhoz hasonlóan a tartósítószer-mentes termékeik a legnépszerűbbek.
Az erdélyi kisvállalkozások sikerének egyik jó példája a torockószentgyörgyi Torockói Sajtok. A tejüzem tulajdonosa, a székely származású Lukács Márta elmondta, a román cégek erdélyi terjeszkedése ellenére döntöttek úgy a 90-es évek közepén, hogy kis tőkével megalapítják saját cégüket. Azóta már közel ötven munkatárs dolgozik a torockószentgyörgyi üzemnek. Hangsúlyozta, jó látni itt, a Székely Napokon is, hogy egyre nagyobb az igény a természetes alapanyagokból készülő ételekre. Fontos, hogy tudjuk azt, mit is eszünk – tette hozzá.