Világszenzáció: hazakerültek a Seuso-kincsek

Ha egy országnak van ereje és tekintélye, akkor képes arra, hogy visszaszerezze azt, ami fontos számára – jelentette ki a kormányfő.

2014. 03. 26. 12:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő tájékoztatása szerint „Magyarország családi ezüstjének” visszaszerzési költsége 15 millió euró volt, az 1990-es kikiáltási ár mai értékének egyharmada. „Ha a mienk, jobb, ha nálunk van, mintha másnál. Ezért is döntöttünk a hazahozataláról”, amely a múlt hét végén történt meg – fogalmazott Orbán Viktor, aki azt mondta: ha egy országnak van ereje és tekintélye, akkor képes visszaszerezni azt, ami az övé.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva kalandos történetnek nevezte a visszaszerzést. Az ezt célzó tárgyalásoknak – mondta – két „főszereplője” volt, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A hazaszállítás biztosításáért a kormányfő köszönetet mondott Hajdu Jánosnak, a Terrorelhárítási Központ főigazgatójának.

 

Baán László a tájékoztatón történelmi pillanatként jellemezte a kincsek visszaszerzését, amelyek szombattól – három hónapon át – tekinthetők meg ingyenesen az Országházban, később pedig várhatóan a múzeumi negyed „ékkövei lesznek”. Hozzátette, a tizennégy darabos dísztárgyegyüttesnek a fele került most haza, köztük a legfontosabb darab, a névadó Seuso-tál.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke azt mondta, a magyar tudomány számára óriási jelentősége van a kincs hazakerülésének, hiszen így kutathatóvá válik, a tudományos élet pedig mindent meg is tesz majd e kutatások elvégzéséért.

A rövid nyilatkozatok után Orbán Viktor, Baán László és Pálinkás József leleplezte a hét alkotást.

Baán László szerint idő kérdése, hogy a Seuso-kincs többi ismert darabja is visszakerüljön Magyarországra. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója arra is látott esélyt, hogy akár az időközben elkallódott vagy valamilyen módon nyilvánosságra került kincsekkel egészüljön ki a páratlan lelet.

Baán elmondása szerint a kincseket szárazföldi úton, a Terrorelhárítási Központ közreműködésével szállították Londonból Magyarországra, de további részleteket nem közölt. Azt azonban megerősítette, hogy a szállítást rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték.

A vitatott eredetű, római kori (IV. századi), 65,5 kilós, szokatlanul nagy tisztaságú ezüst dísztárgyegyüttes egy, a Balatonnál, a mai polgárdi szőlőhegyen élt módos római polgár, talán magas rangú hadúr tulajdonában lehetett, aki egy barbár betörés alkalmával rejthette el a kincseket. Mint az köztudott, a Dunántúl Kr. e. 12 óta volt a Római birodalom része.

Ma már azt is tudjuk, hogy nem csak egy korábban ismert 14 vagy 15 darabos gyűjteményről van szó: egy Halim Korban nevű műtárgykereskedő leveléből tudni, hogy 187 ezüstkanálról, 37 ivócsészéről és 5 tálról is szó van, illetve 16 olyan további tárgyról, amelyek közül az egyiken Nagy Konstantin portréja található. A különböző források összesítése alapján legalább 248 darabból állhat a Seuso-kincs, de már az eddig ismert, illetve a most hazakerült kollekció is egyedülálló gyűjtemény. Bővebben a kincsről>>>

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.